Rüştü Güneri

Sendikacı, Milletvekili, Denizci, Gazeteci

Doğum
Ölüm
-
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Paris Sorbonne Hukuk Fakültesi

Denizci, sendikacı, gazeteci, İstanbul milletvekillerinden (D. 1921, Erbaa / Tokat – Ö. ?). Baba adı İsmail, anne adı Hatice’dir. Tokat Ortaokulu (1938-39), Kayseri Lisesi (1941 – 42), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve naklen Paris Sorbonne Hukuk Fakültesi mezunu. Paris’te bulunduğu yıllarda Fransa İşçi hareketleri ve Fransa’nın sosyal durumunu geniş bir şekilde etüt etti. 1952 yılı başında Türkiye’ye dönerek, denizcilik mesleğine yöneldi. Çeşitli araç ve römorkörlerde çalıştı, Gemi Adamları Sendikasına girdi. O yıllarda 200 üyesi olan ve bir balıkçı kahvesinde faaliyet gösteren sendikaya 1954’de Başkan seçildi ve kısa bir zamanda sendikanın İzmir, Tatvan, Ereğli (Karadeniz), Zonguldak ve Samsun şubelerini ve Mersin ve İskenderun temsilciliklerini kurdu.

11. dönem Demokrat Parti İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM’de de görev yapmış olan Rüştü Güneri, Türkiye’de ilk defa olarak profesyonel sendikacılığın savunuculuğunu yapan kişidir. Kurucusu ve yazı işleri müdürü olduğu Türkiye Deniz - Hızır Reis adlı gazete ile Türk sendikacılığına ve Türk denizciliğine ilişkin mesleki bilgileri vermeye çalıştı. Ekim 1957 tarihine kadar 27 bin gemi adamını aynı çatı altında toplamayı başarmıştır.

Belli Başlı Memleketlerde İşçi Hareketleri ve Neticeleri ve Türkiye’deki Akisleri adlı yayımlanmamış bir eseri vardır. Gemi adamlarının dertleri ve davaları ile meşgul olmakla mutlu olurdu. Güler hanıma evli (1952), 2 kız çocuk babasıydı.

KAYNAK: Afşin Oktay - Kemal Bağlum / Biyografiler Ansiklopedisi (1959).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör