Rıza Ümit

Şair

Doğum
Ölüm
-
Eğitim
Sivas İlköğretmen Okulu

Şair (D. 1922, Erzurum – Ö. 1977). İlk ve ortaokulu Kars’ta okudu. Sivas İlköğretmen Okulunu bitirerek, yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Ankara Keçiören Çizmeci İlkokulu öğretmeni iken, 1970 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Kars Ortaokulunda öğrenci iken, şiirleriyle öğretmeni Halide Nusret Zorlutuna’nın ilgisini çekti. Onun yönlendirmesiyle şiir yeteneğini geliştirerek genç yaşlarda başarıya ulaştı.

İlk şiiri 1939 yılında Yedi Gün dergisinde çıkmıştı. Şiirlerinin beğenilmesi üzerine Yedi Gün’ün devamlı şairleri arasında yer aldı. Daha sonra şiirleri Çınaraltı, Varlık, İstanbul, Hisar, Çağrı, Çaba, Defne ve Türk Edebiyatı adlı sanat ve edebiyat dergilerinde de yayımlandı. Bir ömür boyu yazdığı şiirlerini, Beşgen Dünya adlı bir kitapta toplamayı düşündüyse de bunu gerçekleştiremeden öldü.

Edebiyatımızın sevilen ve okunan şairlerinden olan Rıza Ümit, her üç vezni de ustalıkla kullanabilen şairlerimizden biridir. Onun şiirlerinde bazen Yunusun, bazen de Fuzuli’nin havasını yakalamak mümkündür. Son yıllarında Türk tarihinden ve Türk ülküsünden esinlenerek yazdığı hamâsî şiirleriyle edebiyatımıza güç ve renk kattı.” (Fahri Ersavaş)

KAYNAK: Fahri Ersavaş / Tanzi-mat’tan Bu Yana Hamâsî Türk Şiiri Antolojisi (1997), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör