Muzaffer Arıkan

Tarihçi

Doğum
23 Nisan, 1928
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü
Burç

Tarihçi. 23 Nisan 1928, Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü (1953) mezunu. 1954 yılında aynı fakültenin Yeniçağ Tarihi Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. Bir yıl sonra “H. 867 Tarihli Ankara Tahrir Defteri (Açıklamalarla Metnin Tespiti) adlı araştırması ile edebiyat doktoru oldu. 1958-60 yıllarında İspanyol Hükümeti‘nin verdiği bursla İspanya‘da bulundu. Bu süre içinde Madrid Üniversitesinde derslere devam etti, İspanyol  arşiv ve kütüphanelerinde araştırmalarda bulundu. “XV. Asırda Yaya ve Müsellem Ocakları (Toprak Tasarrufu, Vergi Muafiyetleri ve Hizmet) konulu doçentlik tezini hazırlayarak 1966’da doçent unvanını aldı. 1988 yılında profesör oldu.

1971-80 yılları arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat  ve Veterinerlik fakültelerinde Türk devrim tarihi ve osmanlı tarihi derslerini verdi. 1974-82 yıllar arasında Ankara Üniversitesi DTCF İspanyol Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalının kuruluş ve yönetimini üstlendi. 1976-80 yılları arasında Tarih Enstitüsü müdürlüğüne seçildi; 1986-95 tarihleri arasında Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı başkanlığını yürüttü.

1988-92 yılları arasında DTCF Uzmanlı Grubu başkanlığı görevini yürüttü. 1988-95 tarihleri arasında da AÜ Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürlüğü (OTAM) görevinde bulundu. DTCF Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalından emekli oldu. 1985 yılından itibaren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu-Tahrir Defterleri İlmi Değerlendirme Komisyonu başkanlığını yürüttü. Araştırmalarını Osmanlı Devletinin Kuruluş Dönemi, Osmanlı Askeri Teşkilatı, XV. ve XVI. yüzyıl Türk- İspanyol İlişkileri ve Akdeniz Dünyası üzerine yoğunlaştırmıştır. Türk Tarih Kurumu üyesidir.

24 Haziran 1987 tarihinde, Türk-İspanyol kültürel ilişkilerinin gelişmesine yaptığı yayınlar ile sağladığı katkı ve Ankara ile Madrid Üniversitelerinde İspanyol ve Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim dallarının faaliyete geçmesine göstermiş olduğu gayret nedeniyle İspanyol hükümeti ve İspanyol Kralı tarafından Kraliyet Yüksek Liyakat Nişanı ve şövalyelik payesi ile ödüllendirilmiştir.

ESERLERİ:

Atatürk ve Türk Toplumu (Hamza Eroğlu, İsmet Gönülal ile birlikte, 1981), XIV.-XVI. Yüzyıllarda Türk - İspanyol ilişkileri ve Denizcilik Tarihimizle İlgili İspanyol Belgeleri (Las Relaciones Turco-Españolas en los Siglos XIV.y  XVI. Documentos Españoles Relativos a la Historia Naval Otomana, 1995).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör