Rıza Mollov

Edebiyat Araştırmacısı, Öykü Yazarı, Yazar

Ölüm
04 Mart, 1986
Eğitim
Sofya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü

Edebiyat araştırmacısı, öykü yazarı (D. 1920, Pravadi [Provadiya] / Bulgaristan - Ö. 1986, 4 Mart 1986, Sofya). Lise öğrenimini Pravadi’de tamamladıktan sonra Sofya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından mezun oldu. Sofya Radyosunda spikerlik, Halk Eğitimi Yayınevinde şube yönetmenliği yaptı. Eğitim Bakanlığında Türk okulları sorumlusu olarak görevlendirildi. 1952’de Sofya Üniversitesinde açılan Türkoloji Bölümünde asistan olarak Türk folkloru ve Türk edebiyatı dersleri okuttu. Moskova Üniversitesinde Türk edebiyatı alanında yüksek lisans yaptı. 1960 yılında görevinden uzaklaştırıldı. Üç yıl kadar işsiz kaldıktan sonra Bulgar Bilimler Akademisi Balkanoloji Enstitüsünde uzman olarak çalıştı.

Sofya Üniversitesinde Türk folkloru ve Türk edebiyatı tarihi okutan ilk Türk bilim adamı olarak tanınır. Türkoloji alanında yaptığı araştırmaların bir bölümü bilimsel dergiler ve bazı kitaplarda ön söz olarak basıldı. Türk okullarında Türk edebiyatı kitaplarının hazırlanmasında hizmeti oldu. Ancak Bulgaristan Türklerinin kültür tarihinde her şeyden önce bir bilim adamı, bir folklorcu, edebiyatçı olarak yerini aldı. Rıza Mollov, şiir, destan ve öyküler de yazdı.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-DERLEME: Edebiyat Makaleleri (1958).

ÖYKÜ: Olan Şeyler (1965).

KAYNAK: Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör