Özkan Yalçın

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
17 Mart, 1998
Eğitim
Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü

Şair ve yazar (D. 1949, Gürün / Sivas - Ö. 17 Mart 1998, Amasya). Gürünlü şairlerden Turgut Yalçın’ın oğludur. İlk ve ortaokulu Gürün’de okudu. Malatya Bölge Ziraat Okulu, Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü (1974) mezunudur. Yükseköğrenimi öncesinde beş yıl ziraat teknisyeni olarak çalıştı. Sonraki yıllarda Batman, Sivas, Konya ve Amasya’da Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Uzun yıllar folklor araştırmalarıyla uğraştı, bunların bir bölümünü Türk Folkloru dergisinde yayımladı. Amasya’da görev yaparken Yeşeren dergisi ile Hakimiyet gazetesinin yazı kurullarında yer aldı. Yazı ve şiirleri pek sık olmamakla birlikte çeşitli sanat dergilerinde yayımlandı. Amasya Anadolu Lisesi müdürü iken rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.

Çeşitli dallarda çok sayıda yarışmaya katıldı. Bunların arasında 1987’de Türk Edebiyatı Vakfının Mehmet Akif’in 50. ölüm yılı dolayısıyla düzenlediği Mehmet Akif Şiir Tahlilleri yarışmasında Uzun Boylu Hayal adlı eseriyle lise öğretmenleri grubunda birincilik ödülünü, Millî Eğitim Bakanlığınca Yunus Emre Sevgi Yılı dolayısıyla açılan şiir yarışmasında Yunus Çağrısı başlıklı şiiri ile birincilik ödüllerine layık görüldü. 1991’de Türk Edebiyatı Vakfı ile Çevreden Sorumlu Devlet Bakanlığının Çevre Röportajı Yarışmasında Kuş Köprüden Kuş Masalı adlı eseriyle, birincilik ödülünü kazandı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Yağmur Kuşları (1989), Gül Yorgunu (1997), Sevda Çıkmazı (1998).

BİYOGRAFİ: Aşık Veysel - Dramı - Sanatı - Deyişleri (1986).

ŞEHİR KİTABI: Yedinci Şehir (1996).

ROMAN: Çok Sesli Senfoni (1996), Yüreğim Tükeniyor (1996).

KAYNAK: Mehmet Ali Öz / Gürünlü Şairler (2002), Alim Yıldız / Sivaslı Şairler Antolojisi (2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör