Özkan Hüseyin

Editör, STK Yöneticisi, Yazar

Eğitim
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi

Yazar, editör, teşkilatçı, STK yöneticisi. 1947, Batı Trakya / Rodop (Gümülcine) / Kargılı Sarıca köyü doğumlu.   Orta halli bir çiftçi ailesinin beş çocuğundan en küçüğüdür. İlkokulu doğduğu yerde okudu. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa programında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlara tanınan haklardan yararlanarak (Almanya’da) açık ilköğretim okuluna kaydını yaptırıp öğrenimine devam etti ve 8 yıllık ilköğretim diploması aldı. 

Özkan Hüseyin, 1972 yılında Almanya’ya giderek Münih’te MAN fabrikasında çalışmaya başladı. O günden itibaren, Münih’te bulunan Türk Kültür derneklerinin çalışmalarına katıldı. Zamanla folklor ve musiki grupları oluşturdu; kültür gecelerine katıldı. Bavyera Türk Sanat ve Kültür Derneği’nin yönetiminde ve kültürel çalışmalarında görev aldı. Batı Trakya Türkleri Kurultayı ile Türk Dünyası Kurultayları’na ve sempozyumlara delege olarak katıldı.  

Özkan Hüseyin, bu kültürel çalışmalar yanında, Batı Trakya Türklerini bir dernek çatısı altında toplanmasına gayret etti.  22 Mart 1981’de Batı Trakya Türkleri Aile Birliği adlı derneğin kurulmasında görev aldı, derneğin çeşitli yönetim kademelerinde bulundu; başkanlığını yaptı. Batı Trakya Folklor Ekibi, Batı Trakya Spor Takımı, Batı Trakya Türkü’nün Sesi Korosu’nu oluşturdu; Batı Trakya Camisi’nin yapımına katkı koydu. Batı Trakya Türk Evi’ni kurdu, Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi (BATTAM)’ni faaliyete geçirdi, yayın faaliyetlerini başlattı.  Almanya’daki Batı Trakya Türk Federasyonu’nun kurulmasında sorumluluk aldı, bu federasyonda yönetim kurulu üyeliği, ikinci başkanlık, genel sekreterlik, sosyo-kültür ve spor sorumlusu görevlerini üstlendi.

Çeşitli Avrupa şehirlerinde düzenlenen açıkoturum ve konferanslara katılarak, Batı Trakya Türklüğünün haklı davasını anlattı. Muhtelif gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Hemşerilerini bilgilendirmek için derneğe konuşmacılar davet ederek çeşitli sohbet ve bilgilendirme toplantıları düzenledi.   

 BATTAM olarak yayımladığı bilimsel kitaplarla ve Türkoloji bilimi için önemli bir gelişme ve açılım olarak iki kez gerçekleştirdiği “Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi” hizmeti nedeniyle VEKTÖR tarafından “Fahri Doktor” payesi ile onurlandırıldı. Aynı zamanda kendisine, VEKTOR Beynelhalg Elm Merkezi (International Scientific Center) Yunanistan temsilcisi görevi de verildi.

ESERLERİ (Çeşitli):

Teşkilat ve İdare (Almanya 2000), Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi Üzerine Bir Araştırma: 1924-2000 (İzmir 2000), Yunanistan Anayasası (Çeviri, (...), Batı Trakya Fetih Tarihi: 1261-1367 (2002), Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi  (İzmir 2002), Gurbet : Batı Trakya Türkleri Şiirleri (Seçki, 2003), Batı Trakya Manevi Tarihi  (I. Cilt, 2003), Batı Trakya Türk Kültürü Araştırmaları (2003), Batı Trakya  Manevi Tarih  (II. Cilt,  2004), I. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları  Kongresi (2005), Gurbette Açık Mezar (2006), Azerbaycan’da Batı Trakya (2007), Azınlıklar Vatandaş mı? Yoksa Yabancı Unsur mu? (2008), II. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi (2008).

KAYNAK: Bilgi Teyidi (2017).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör