Mustafa Ziyalan

Tıp Doktoru, Çevirmen, Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi

Hekim, şair, yazar, çevirmen. 1959, Zonguldak doğumlu. Şair ve ressam Fatma Süzme Afyonlu ile aktör, şair ve yazar Nihat Ziyalan’ın oğludur. İstanbul’un Saraçhane, Aksaray, Fatih semtlerinde büyüdü. İstanbul’da Oruçgazi İlkokulu’nu, Alman Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre Viyana ile Mainz’da yaşadı. Niğde’nin bir köyünde sağlık ocağı hekimliği, adlî tabiplik, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde psikiyatri asistanlığı yaptı. ABD Los Angeles’te psikanalitik psikoterapi, New York Üniversitesi’nde psikiyatri dalında uzmanlık eğitimi gördü. Mahkûmlar, işkence gören kişiler, tinerci çocuklar ve kumarbazlar üzerine araştırmalar yaptı, ayrıca şizofreni üzerine araştırmalarda bulundu. Bir caz müziği grubuyla çalışmalar yaptı. Mahkûmlarla, işkence görmüş kişilerle, tinerci çocuklarla, kumarbazlarla çalıştı. Los Angeles’ta psikanalitik psikoterapi eğitimi gördü. Şimdilerde New York’ta psikiyatristlik yapıyor, kronik psikiyatrik sorunları olanlarla, gelişim özürlü kişilerle çalışıyor, Red Hook (Kızıl Kanca) semtinde yaşıyor.

Mustafa Ziyalan’ın şiir, deneme, öykü ve çevirileri 1985 yılından itibaren Türkiye’de Varlık, Adam Sanat, Yasakmeyve, Pentimento, Hayvan, Virgül, Evrensel Kültür, Cumhuriyet, Yazko Çeviri, Şizofrengi gibi dergi ve gazetelerde; dışarıda In Vivo, Talisman (New York), Şiir-lik (Berlin) vd. dergilerde yayımlandı. Şiir ile öyküden başka şiir kuramı üzerine (poetik) yazılar yazdı.  “Letters to Distant Cities” başlıklı, şiirlerinden ve şiirlerinden esinlenen okumalardan, fotoğraflardan, müziklerden, videolardan oluşan, Murat Eyüboğlu’nun, Shara Worden’ın ve Clare Manchon’un da katıldığı bir multimedia yapımı 2011’de yayımlandı. Ayrıca, Ingeborg Bachmann’ın şiirlerinden yaptığı bir derleme de yayımlanan kitapları arasındadır.

Ziyalan, “New York’un Arabı” adlı kitabında; “Bir yandan yurt dışının getirdiği kimliği, gönüllü ya da zorunlu sürgünlüğü göz önünde tutuyor. Bir yandan da yurtta kalmış izleriyle ilgisini yitirmiyor bu kimliğin. Şair, gerçekliği araştırırken vardığı sonuçları aktarmak için şiiri aracı kılmıyor, şiir bu araştırmanın doğrudan kendisi çünkü”. (Arka Kapak)

ESERLERİ:

ŞİİR: New York’un Arabı (1998), Kızıl Kanca Şiirleri (2007),  Bucaksız (2008),  Gülümsemeler Ülkesi / Land of Smiles (2009), Rüyacılar Kitabı (2012).

ÖYKÜ: Cinsel Öyküler (Ortak, 2002), Su Kedileri (2005), İstanbul’da Kan Var (2010).

DENEME: Manhattan’da Şiir Konuşmaları (2009), Alengirli Filmler (2012).

GEZİ: Yakılacak Kentlerden (2007).

ÇEVİRİ-DERLEME: Dar Zaman (I. Bachman’dan, 1998), Cinlerin Karıştığı (Amerikan Şiirinden Seçmeler, 2007), Kucak Gibi Açılmış Gözlerle (Almanca'dan Şiirler, 2007), Bucaksız (İngilizce Hikâyeler Dizisi, 2008), Gülümsemeler Ülkesi - Land of Smiles (2009).

KAYNAK: Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi (2001), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Mustafa Ziyalan (dadaluskitap.com. 16.7.2013).

STEFAN

adım stefan, dedem şövalye

hani darboğazda ölürken boru çalan

gölgesiz garbon ben, hani ingilizce almanca konuşulur

hani prag'da bahar

otuzüç yıldır yitik anadilim anayurdum

ardlarından koşup koşup: hamburg

hapsedilen okyanus, eskimolar

amsterdam'da elmasın kıyılarında dolaşan bisikletli çocuk

brüksel'de meydanlar, paris'in ağlayan arapları

güney mahallelerinde tunç bir yazgıyı kuşanan

Pakistanlıları salzburg'un, sisler, budapeşte

süt kuyruklarında bekleyenler beni iyi bilirler

 

berlin'de üstünde gergef işlenen duvar

 

mısır'da çığlıklar, kum, hindistan

himalaya köylerinden kaplangözü topluyorum

tenimde beliren döğme: bir ejderha yangını, bir kılıç

 

bir keşişle sevişen tanımadığım kadın. Türk sınırı

mavzerle karnımdan vuruluyorum

 

etimde kemiğimde yanan o korkunç tılsım

dişlerimi çekerler arasıra, ingilizce konuşurlar

sigara verirler, iğne yaparlar

çekçeyi almancayı unuttum

mülteciyim araftayım günahım ben

bir flaş çakmış da güneş kadar

uçurum aşağı çağlayandan bir ben kalmışım

bir kentin arabı dimdik bir duvar bomboş bir meydan

 

hangi prag'da artık hangi bahar

 

(1998 Şiir Coğrafyamız, 1998)

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör