Özgen Ergin

Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
26 Mayıs, 1947
Burç

Öykücü. 26 Mayıs 1947, Avanos / Nevşehir doğumlu. İlkokulu İstanbul’da, orta ve yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Halkevi Tiyatro topluluğunda oyunculuk yaptı. Türkiye Elektrik Kurumunda Elektrik mühendisi olarak iki yıl çalıştıktan sonra 1973 yılında Almanya’ya yerleşti. 1980’den sonra Köln şehrinde halkla ilişkiler ve sosyal hizmetler uzmanlığı yaptı. “Azınlık Hakları ve Azınlıklara Nasıl Davranılmalı?” gibi konularda, Almanlara yönelik projeler üretti. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Alman Yazarlar Birliği üyesidir.

Öyküleri 1980’den itibaren Anadil Edebiyat (Stuttgart), Varlık, Adam Öykü, Yine Hişt dergilerinde yayımlandı. Hollandalı bir yönetmen tarafından sinemaya uyarlanan Şarlo Kemal adlı öyküsü ödül aldı. Bu kitaptaki öykülerinin “Almanya’ya Türkiye’den gitmiş yazarlardan, orada doğmuş ikinci kuşak Türk yazarlara doğru bir köprü oluşturduğu” değerlendirmesi yapıldı. Öykülerinin bir bölümü çeşitli dillere çevrilerek yayımlandı. Galatalı Angelos adlı eseriyle 2000 Emin Türk Eliçin Öykü Ödülünü aldı. Willinger adlı öyküsü Köln Bauturm Tiyatrosunda, ‘Okuma Tiyatrosu biçiminde sahnelendi.

“Köln kentinin çok kültürlü ortamında boy veren Özgen Ergin’in öykülerinde Türkiyeli, Yunanlı, Kürt, İtalyan, Alman, Yahudi kahramanlar birbirine girmiş, iç içe geçmiş bir biçimde hayat bulurlar, öykülerin temel direğini oluştururlar. Özgen Ergin’in öykülerinde lokantalar, oteller kadar gezi öyküleri de büyük bir yer tutuyor. Bir başka ortamdan, bir başka coğrafyadan süzülen, derlenen, oluşturulan öykülerde yazar, işin içine kendini fazlasıyla katar. Öykülerinde boy göstermeyi seviyor Özgen Ergin, çünkü o da bir öykü kahramanıdır yazdıklarında. Kendisi olmadan olmazmış gibidir onun öykülerindeki anlatıcı.” (Gültekin Emre)

“İç Sesim dediği sesler, diğer öyküleriyle kendi iç seslerimiz oluyor. İçimizdeki bu gizli ses bizleri baştan aşağı sorguluyor. Tüm öykülerinde çok gizli, çok derin bir sorgulanmayla içimize giren Özgen Ergin, benliğimizi baştan aşağı gözden geçiriyor. Onun öyküleriyle her yönden sorgulanmaktayız.” (Cumhuriyet Kitap)

ESERLERİ

ÖYKÜ: Şarlo Kemal (1987), Derin Sularda (1990), Charlie Kemal (ilk iki kitaptan seçmeler, Almanca, 1992), Galatalı Angelos (1999).

ROMAN: Fırdöndü (2005).

HAKKINDA: Buket Uzuner / Galatalı Angelos (Cumhuriyet Kitap, 6.1.2000), Gültekin Emre / Galatalı Angelos (Cumhuriyet Kitap, 20.1.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), Anlatıcının Yalnızlığı – Elginlik Yansılaması Öyküler (Cumhuriyet Kitap, 11.1.2001), Asuman Kafaoğlu-Büke / Fırdöndü (Cumhuriyet Kitap, 7.7.2005), Şaban Akbaba / Özgen Ergin’den “Fırdöndü” (Cumhuriyet Kitap, 1.9.2005).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör