Samed Behrengi

Çocuk Edebiyatı Yazarı, Edebiyatçı

Doğum
00 Haziran, 1939
Ölüm
-
Eğitim
Tebriz Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Çocuk edebiyatçısı (D. Haziran 1939, Tebriz / İran - Ö. 1968). İran’ın Azerbaycan bölgesinde on bir yıl köy köy dolaşarak öğretmenlik yaparken, bir yandan da Tebriz Üniversitesinde gece derslerine girerek İngiliz dili ve edebiyatı eğitimi gördü. Toplumsal, ekonomik ve folklorik yapısını halkının içinde yaşayarak inceledi. Bu arada Azerbaycan ve İran halk edebiyatından derlemeler yaptı, masallar yazdı. 1968 yılında, Şahlık yönetimi döneminde Aras ırmağında ölü bulundu.

Özellikle Küçük Kara Balık adlı çocuk kitabı, onun yalnızca İran’da değil, dünyanın pek çok ülkesinde tanınıp sevilmesine yol açtı. Bu küçük kitap, İtalya’da ve Çekoslovakya’da ödüller aldı. Samed Behrengi’nin masal derlemeleri ve çocuk kitapları dışında eğitimle ilgili yazıları vardır. Eserlerinin büyük bölümü Türkiye Türkçesine çevrilmiştir.

BAŞLICA ESERLERİ:

Ulduz Kızın Kargaları, Ulduz Kızın Konuşan Bebeği, Güvercinci Keloğlan, Telhun Kız, Deli Dumrul, Sevgi Masalı, Bir Şeftali Bin Şeftali, Bu Gelen Köroğlu’dur, Püsküllü Deve, Bir Vardı Bir Yoktu.

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör