Özerî

Halk Ozanı

Doğum
20 Nisan, 1938
Burç
Diğer İsimler
Ahmet Özer, Yusufelili Özerî

Halk ozanı. 20 Nisan 1938, Esenyaka (Zor) köyü / Yusufeli / Artvin doğumlu. Asıl adı Ahmet Özer, mahlası Özerî’dir. Yusufelili Özerî olarak tanınır. Kendi deyişiyle çocukluğu ‘sefalet içinde’ geçti. 1944 yılında köyünde başladığı ilkokulu bitirdi. İlkokul öğrenciliği boyunca Kur’an kursuna da devam etti. 1954 yılında gurbete çıktı. Gurbetçilik yaşamı Horasan-Ağrı yöresinde yirmi üç yıl sürdü. Bu sürede her yıl sekiz dokuz ay ‘bostancılık’ yaparak memleketine döndü. 1958-60 yılları arasında Erzurum’da askerlik görevini yaptı. 1966-73 yılları arasında inşaatlarda çalıştı. 1973 yılında gittiği Almanya’da bir yıl kaldı. Sekiz yıl kadar inşaat malzemesi ticaretiyle uğraştı. 1981 yılında Libya’ya gitti, iki yıl kadar orada çalıştıktan sonra yurda döndü. Yaşamını köyünde bağ bahçe işleri yaparak sürdürdü.

Şiir yazmaya 1957 yılında başladı. Şiirleri Yusufeli’nin Sesi, Hür Söz (Erzurum), Tanıtım (İstanbul), Tasvir (Ankara) gazeteleri, Çoruh dergisi ile Artvin Saz Şairleri ve Çoruhlu Genç Şairler Antolojisi’nde yayımlandı. Yalnızca ilkokul öğrenimi görmüş olmasına karşın, sürekli okuyarak kendini yetiştirdi. Yurtiçi ve yurtdışı gurbet yaşamı ile de görgü ve bilgisini artırdı. Halk destanları, koşmalar ve semailer yazdı. Şiirlerinin konusunu gözlemleri ve hayatın zorlukları oluşturur. Bu bağlamda doğa, gurbet, aşk, yurt ve ulus sevgisi, toplumsal olaylar üzerine şiirler yazdı. Zengin bir sözcük dağarcığına sahiptir. Şiirleri Cemil Aytekin tarafından; Yusufelili Özeri: Yaşamı - Sanatı - Şiirleri - Karşılaşmaları (1997) adlı bir kitapta toplandı.

KAYNAK: Yusufelili Özeri: Yaşamı - Sanatı - Şiirleri - Karşılaşmaları (der. Cemil Aytekin, 1997), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Oynar

Seher vakti saba yeli vurdukça

Örük oynar zülüf oynar tel oynar

İki âşık birbirini sardıkça

Göğüs oynar gerdan oynar kol oynar

 

Dişleri incidir yanakları nar

Gönül o dilberi her zaman arar

Erişip gelince fasl-ı nev bahar

Bülbül oynar gülşen oynar gül oynar

 

Beni elbet arayacak ölünce

Güneş doğar kara gözler gülünce

Aşık maşuk tenha yeri bulunca

Bacak oynar baldır oynar bel oynar

 

Mermer topukları beli narince

Güller açar yâr bahçeye girince

Özeri sevdiği yâri görünce

Dudak oynar dehan oynar dil oynar

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör