Mustafa Parlak

Dil Bilimci, Edebiyat Araştırmacısı

Doğum
09 Eylül, 1943
Eğitim
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Mehmet Âlî Yabgu, Seyit Akçakayalıgil, Bekir Beyaztaşlı

Edebiyat araştırmacısı, dilbilimci. 9 Eylül 1943, Talas / Kayseri doğumlu. Mehmet Âlî Yabgu, Seyit Akçakayalıgil ve Bekir Beyaztaşlı adlarını da kullandı. İlköğrenimini doğduğu ilçenin Merkez İlkokulunda, ortaöğrenimini Kayseri Lisesinde, yüksek-öğrenimini Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Meslek hayatına Kayseri Kız Meslek Lisesinde (1971) başladı. Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde, Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsünde (1977-81), Erciyes Üniversitesi İşletme Fakültesinde (1981-85), Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde (1997-99) görev yaptı.

Yazılarını Anasam, Berceste, Cumhuriyet’in 80. Yılına Kayseri Armağanı, Erciyes, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Gevher Nesibe, Gülnihal, Gültepe, İrem, Kayseri Aydınlar Ocağı Bülteni, Kayseri İl Yıllığı, Kayseri Lisesi Dergisi, Kayseri Lisesi Yıllığı, Kayseri Sanayi Odası Dergisi, Kültür ve San’at Dergisi, Littera, Mefkûre, Millî Folklor, Millî Kültür, Öğretmenler Armağanı, Öğretmenler Yıllığı, Şahika, Tol, Türk Edebiyatı adlı dergiler ile Bize Göre Gazete, Büyük Kayseri Gazetesi, Kayseri Haber, Tomurcuk, Türk Ocağı, Yeni Kayseri, Yeni Türkeli gazetelerinde yayımladı. 1987’de Kayseri Gazeteciler Cemiyetinin inceleme dalında başarı ödülünü kazandı. Bundan başka ödüller de aldı. İLESAM ve Kayseri Türk Ocağı üyesidir.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Roman ve Hikâye Tahlilleri I-II (1997), Sadri E. Ertem’in Roman ve Hikâyelerinin Tahlili (1997), Sadri E. Ertem’in Hikâyelerinin Tahlili (2001), Sadri E. Ertem’in Romanlarının Tahlili (2002), Sadri E. Ertem’in Romanlarının Tahlili (gen. 2. bas. 2003), Çağdaş Türk Şiirinden Tahliller (2004), Türk Edebiyatında Soyadlar Sözlüğü, Edebiyatımızda Mahlâs ve Müstear Adlar Sözlüğü, Galip Efendi Divanı.

DERLEME: Kayseri Halı Manileri (2004), Kayseri Ağzında Manzum Atasözleri ve Deyimler.

MONOGRAFİ: Sekizinci Şehirden (Kayseri) Portreler, Kayseri Bibliyografyası (Kitap, Tez, Makaleler).

AKTARMA: Usta Yahut Çırak (Agâh Efendi’nin oyununu Osmanlıcadan Latin harflerine çeviri).

KAYNAK: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, 1997, s. 483), Gazeteciye Tek Kurşunla İnfaz (Hürriyet, 20.8.2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör