Hanri Benazus

Araştırmacı Yazar, Deneme Yazarı

Doğum
27 Mart, 1930
Eğitim
İzmir Atatürk Lisesi
Burç

Deneme yazarı, araştırmacı yazar.27 Mart 1930, İzmir doğumlu. 513 yıllık İzmirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İzmir Atatürk Lisesini bitirdikten sonra maddî imkânsızlıklar sebebiyle yüksek tahsilini tamamlayamadı. Uzun yıllarını iş hayatı içinde geçirdikten sonra 1988 yılından itibaren emeklilik yaşamına geçti. Yıllarca Altay Spor Kulübünde yöneticilik ve başkanlık yaptı.

Yaşamının en önemli anısı, 1937 yılının 9 Ekim tarihinde Aydın’ın Ortaklar beldesinde Atatürk’le karşılaşması ve onun masasındaki leblebileri yemesi oldu. “Fanatizm derecesinde bir Atatürk hayranı ve Atatürkçülük felsefesinin tutkunu olduğunu” her zaman tekrarladı.

Türkiye’nin 4500 adetlik en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip oldu. Bu koleksiyondan 3500 fotoğrafı, Çankaya Köşkündeki Atatürk Müzesine hediye etti. Uzun yıllar orta dereceli okullar, üniversiteler ve çeşitli kuruluşlarda yakın tarih, Atatürk ve Atatürkçülük konulu konferanslar verdi, sergiler açtı.

 

ESERLERİ:

 

Gönül Bahçemde Küçük Gezintiler, İnsanları Seveceksin, Gençler Sorunu mu? Yetişkinler Sorunu mu?, Mutluluk Çıkmazı, İçerdekiler - Dışarıdakiler, Dost Dost Dedikleri, Kader, İnsan Olma Sanatı, Ben Kimim? Siz Kimsiniz?, Atatürk’ün Ağzından Atatürkçülük, Düşüncenin Istırabı, Ölümün Pembe Yüzü, İçimizdeki Sessizlik, Sevginin Gizemi, Bir Millet Böyle Kurtuldu, İnsanın Bitmeyen Arayışı Mutluluk, Her Şeye Rağmen Aşk, Gönlün Tapındığı Yerde – Pırıltılar Kıpırtılar (2004), İnsanı Tanıma Sanatı, Türk Kadınının Uyanışı, Mustafa Kemal ve Vahdettin.

 

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004), Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör