Salim Savcı

Eğitimci, Yazar

Doğum
Eğitim
Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Fizik-Kimya Bölümü

Eğitimci, yazar. 1924’te (Kimlige göre 1.6.1926), Çorum’a bağlı Osmancık ilçesinin Seciğen (şimdiki Çampınar) köyünde doğdu. Ankara Üniversitesi SBF Anayasa Hukuku Kürsüsü başkanlığı yapmış Prof. Dr. Bahri Savcı'nın amcazadesidir. Aile çevresinde ayrıca ünlü öğretim üyeleri vardır. İlkokulu Seciğen'de (1938), Ortaokulu Balıkesir Gönen'de (1941) okudu. Öğretmenler kurulunca yatılıya seçildi. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu (1944) ile Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Fizik-Kimya Bölümü’nü (1946) bitirerek fizik-kimya öğretmeni oldu.

1947 yılında Merzifon Erkek Sanat Ortaokulu’na (sonra Merzifon Erkek Sanat Enstitüsü adını aldı) atandı. Sekiz ay sonra Müdür Yardımcısı oldu. 1953 yılında Muş Muhtelif Gayeli Ortaokulu Müdürlüğüne atandı. Burada üç öğretim yılı çalıştı. Askerliğini Merzifon 1. Astsubay Hazırlık Okulu'nda fizik öğretmeni olarak yaptı. Askerlik dönüşü 1956 yılında Ankara I. Erkek Sanat Enstitüsü müdür yardımcılığına atandı.

Ek görev olarak; Ankara Akşam Tekniker Okulunda müdür yardımcılığı, Ankara Akşam Sanat Okulunda fen ve matematik öğretmenliği yaptı. Bir ara radyoda fen bilgisi ve ev Kadınlığı saatlerinde danışman olarak görev aldı. 1973 yılında emekli oldu.,

1968 yılında eşi Gülten Savcı (şimdi merhum) adına Ankara’da Gül Yayınevi’ni kurdu. 2007 yılına kadar yayınevine ait yayınlar ile test kitaplarının genel dağıtımıyla uğraştı. 2007 yılında köyüne döndü. Köyündeki Çampınar Prof. Bahri Savcı Kütüphanesi’nde rehberlik ve danışmanlık yaptı. 1974 yılından itibaren yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı, Osmancık ve Gümüşhacıköy’deki öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Bu soru ve cevaplardan derlediği yazılarını 7 kitap halinde bastırıp hediye olarak dağıttı.

İlk yazısı 1984'de köyünde çıkardığı Çampınar gazetesinde yer almıştı. 31 sayı çıkmış olan bu gazete, ilk köy gazetesi olarak bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan ilkokullar için dokuz kitabın altı kişilik ortak yazarından birisiydi. Ayarıca bakanlığın Erkek Sanat Okulları için hazırlattığı Pratik Elektrik Bilgisi kitabının yazarlarından oldu. 2014 yılında Öğretmenim ve Öğretmenler Günü adlı kitabında tecrübelerini, sorulara verdiği cevapları yayımladı. Oğlu Dr. Mehmet Nebi Savcı (1957) Ankara'da görev yapmaktadır. İsim değiştirmeden önce (12 Eylül’den önce) Türk Dil Kurumu üyesiydi.

ESERLERİ:

Alevi ve Bektaşi İnancı Üzerine Bilgiler,  Atatürk’e Göre, Niçin ? Atatürk de Atatürk, Bilimsel Açıdan: Oku - Düşün - Değerlendir - Paylaş - Uygula, Bir Eğitimci Gözüyle, Çağdaş Olabilmenin İlkeleri: Akıl - Bilim - Mantık, Öğretmenim ve Öğretmenler Günü (2014).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007), Kendisinden alınan bilgiler (2014).

 

 

 

SALİM SAVCI’NIN 66. KİTABI: AKIL BİLİM MANTIK

Salim Savcı hoca, eğitimci, yazar, araştırmacı. Ankara’dan ayrıldıktan sonra, O’nu daha çok özle­meye başladık. O, şimdilerde sakın bir köy hayatı sürüyor. Çorum ilinin Osmancık ilçesinin Çampınar köyünde, yazmaya, yayınlamaya, çevresine yararlı olmaya, danışmanlık yapmaya devam ediyor.

66. kitabı, Çağdaş olabilmenin ilkeleri: Akıl bilim mantık adlı 134 sayfalık kitap, Çampınar Bahri Savcı Kütüphanesi yayınlarının 2. olarak bize ulaştırıldı.

Vefalı dost, kadirbilir insan Salim Savcı hoca, kibarlığıyla bulunduğu her çevrenin dikkatini çekiyor, takdirini kazanıyor. O bir Osmanlı Beyefen­disi. Akıl bilim, mantık adlı kitabını; “Değerli ve vefalı dost sayın Isa Kayacan’a.. Sizin gittiğiniz yoldan gittim. 66. eserimi size imzaladım, Sevgi ve saygıyla 06.03. 2014, Osmancık notuyla beni duygulandırdı. Teşekkürlerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum, sağlıklı yaşamının de­vamını diliyorum hocam.

Salim Savcı hocanın biyografisi, detaylı biçimde verilmiş ilk üç sayfada. Doğduğu köy Çampınar’a döndükten sonra yazdığı, yayınladığı 6 kitabı hakkında bilgi verilmiş, basım bekleyen kita­plarıyla, hazırlanan yayın dosyaları hakkında da açıklamalarda bulunulmuş.

Kitap 8 bölümden meydana gelmiş. Bölüm başlıkları; Türk toplumu, Akıl, Bilim, Mantık, Akıl mantık bilimle ilgili okuma parçaları, İslam dinini Türkler arasında yayan insanlarımız, Yerel halk adamlarımızdan Ömer Derindere, gibi sıralamayla karşımıza çıkıyorlar.

Yerel halk adamlarından Ömer Derindere sayfalarına bir göz atalım: Ömer Derindere Şirketler Grubunun yönetim kurulu başkanı. Kurullarında beşyüze yakın kişi istihdam ediliyor.

Ömer Derindere, Osmancık’ta Ömer Derindere Meslek yüksekokulunun kuruluşunu sağlamış, yine Osmancık’ta Ömer Derindere Öğretmen Lis­esini hayata geçirmiş, Ömer Derindere Kız Öğrenci yurdunu doğduğu köye armağan etmiş, 2013 yılı itibariyle 1.730 öğrenciye burs vererek, onların meslek sahibi olmalarını sağlamış, yerli elektrik aracının üretilmesini gerçekleştirmiş, tümüyle elektrik ile çalışan, dünya ölçeğinde yerli bir araç için 10,15 bin üretim kapasiteli bir tesisin kuruluş çalışmalarını tamamlamak üzeredir. TBMM'den üstün hizmet ödülü almıştır. Daha pek çok örnek ve verimli çalışmaları vardır.

Tebriklerimizi sunuyorum efendim.

 

 

Yazar: İsa Karacan
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör