Salim Rıza Kırkpınar

Eğitimci

Doğum
Ölüm
29 Kasım, 1998

Eğitimci (D. 1906, İstanbul - Ö. 29 Kasım 1998, İstanbul). İstanbul, Kabataş ve Atatürk Kız Liselerinde uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yaptı. Güzel Sanatlar Akademisinde estetik dersi verdi. Sanat-kültür-bilim dünyasının tanınmış pek çok kişinin yetişmesine katkı sağladı. Öğrencileri arasında Cahit Külebi, Vedat Türkali, Münir Özkul, Alaattin Yavaşça, Cengiz Bektaş, Edip Cansever’in ilk anda adları sayılabilir. Öğretmenliğinin yanı sıra zamanın ünlü sanatçılarıyla dostluklar kurup onların çevresinde bulundu. Sanatçı dostlarına dair anılarını Salim Rıza’dan Anılar adlı bir kitapta topladı (1990).

“Yazın öğretmeniydi, ama bilinen yazın öğretmenlerinden değil; yazın ürünlerini, sanatı, şiiri öğrencilerine sevdiren, onların yaratıcılıklarını devindiren bir eğitimci... Dersliğe not defteriyle, not korkusuyla değil, öğrencilerini güzelliklere açan, onların duyarlıklarını geliştiren bir yaklaşımla giriyordu. Bir yazın, bir sanat şölenine dönüşüyordu dersleri. Sıcak solukları duyuluyordu her derste, yazın ustalarımızın.” (Mehmet Başaran)

HAKKINDA: Perihan Ergun / Salim Rıza Hocamızı da Yitirdik (Cumhuriyet, 16.12.1998), Mehmet Başaran / Canlı Bir Tarihti Salim Rıza (Cumhuriyet, 25.1.1999).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör