Hamit Eker

Çevirmen, Eğitimci, Yazar

Doğum
Ölüm
20 Ekim, 1984
Eğitim
İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)

Eğitimci, yazar ve çevirmen (D. 1948, Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Bozçalı köyü - Ö. 20 Ekim 1984, Manisa). Ak Parti Diyarbakır Milletvekili ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlarından M. Mehdi Eker'in ağabeyidir. İlk eğitimini henüz dört yaşında iken babası Molla Abdullah Hoca'dan, Kur'an alfabesi sonrasında İman Akidesi, Nech-ül Enam ve Ğayet kitaplarını okuyarak başladı. 1956 yılında ailece aynı ilçenin Tepe köyüne yerleşince ilkokul öğrenimine aynı yıl burada başladı. 1961-1963 arası Silvan'ın Gunde Cano (Yeşerdi) köyü medresesinde Molla Abdulaziz Hoca'dan Arapça, Farsça ve Hadis dersleri aldı. Öğrenimine 1963-1964 öğrenim yılından itibaren Diyarbakır İmam Hatip Okulunda devam etti. Burada beşinci sınıf öğrencisiyken sınavlara girerek yedi yıllık eğitimi beş yılda tamamlama başarısını gösterdi. Bu döneminde ayrıca birçok piyes ve metin çevirileri yaparak bazı önemli eserleri bilim ve düşünce hayatımıza kazandırdı.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden 1972 yılında mezun olduktan sonra, Manisa'nın Kula ilçesindeki Kula Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptı. 1979 yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek, Ertesi yıl avukatlık mesleğine başladı. Yaşadığı dönemin seçkin entelektüel isimleri arasında sayılan Hamit Eker, 20 Ekim 1984 günü, henüz otuz altı yaşında iken, geçirdiği trafik kazası sonucu sonsuzluk dünyasına göç etti. Evli ve iki çocuk babasıydı.

ESERLERİ:

İslam ve Modern Bilim (Abdurrezzak Nevfel'den çev., 1970), İslam'da Kardeşlik Hukukunun Esasları (Abdulvehhab Şârânî'den çev, 1975).

KAYNAK: İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör