Nesrin Erbil

Şair

Doğum
19 Eylül, 1939
Burç
Diğer İsimler
Nesrin Ata Erbil

Şair. 19 Eylül 1939 Erbil / Irak doğumlu. Tam adı Nesrin Ata Erbil’dir. Babası Ata Reşit Bey döneminin tanınmış yazar ve şairlerindendi. İlkokul öğrencisiyken yakalandığı bir hastalık nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kaldı. Ancak kendisini yetiştirmesinde babasının binlerce ciltlik kütüphanesi çok işine yaradı. Ayrıca babasının da yardımıyla ana dili olan Türkçe okuyup yazmayı öğrendi. Daha sonra özel olarak Arapça dersleri aldı. Bağdat’ta İngiliz Kültür Merkezi’nin kurslarına katılarak İngilizce öğrendi.

Nesrin Erbil, küçük yaşlardan itibaren şiir yazmaya ve resme ilgi duymaya başladı. Bu arada Yahya Kemal Beyatlı, Cahit Sıtkı Tarancı ve Orhan Veli’nin şiirlerini okuma ve inceleme olanağı buldu. Başlangıçta bu şairlerden etkilense de daha sonra kendi kişiliğini ve kendi şiir üslubunu buldu. Şiirleri çoğunlukla Irak’ta yayımlanan Kardaşlık dergisinde yayımlandı. Bu arada yazdığı İngilizce şiirlerle de başarı elde etti ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen bir yarışmaya gönderdiği şiirle birincilik ödülünü aldı ve hatta bu şiirle birlikte iki şiiri ABD’de bestelendi. Nesrin Erbil bundan sonra İngilizce şiir yazmaya daha çok önem ve hız verdi, bu arada Almanca da örgendi. Eşi ve oğlu ile yerleştiği Bağdat’ta hayatını ve çalışmalarını sürdürdü.

“Bilindiği gibi şiir, edebiyat tarihinde genişi yer tutar. Kafiye, manzum şiirin tabiri caizse bel kemiği sayılır. Kafiye, tarih boyunca her milletin şiirinde olmazsa olmaz esas unsurlardan biridir. Türk şiirlerinin kafiyeleri yarım ve tam olmak üzere ikiye ayrılır. (…) Edebiyat kitaplarımızda tarif edildiği gibi bu kafiyeleri her birin kendine özgü kuralları vardır. Türkmeneli'nin önde gelen şairleri tıpkı Anadolu'daki şairler gibi bu kurallara sadık kalmak kaydıyla bu çeşit kafiyelerden faydalanarak güzel edebi şiirler yazmıştır. Bunlardan birisi de Türkmen kızı Şair Nesrin Erbil olmuştur. Erbil'in hece veznindeki şiirlerinin birçoğunda bu kafiye zenginliğini görmekteyiz.”  (Cengiz Bayraktar).

ESERLERİ (Şiir):

Deniz Rüyası (Ankara, 1969), İki Şehir (İstanbul, 1998), Geleceğim Erbil (2004).

KAYNAK: Doç. Dr Ekrem Pamukçu / Irak Türkleri Şairlerinden Nesrin Erbil (Hayatı, Kişiliği, Şairliği ve Şiirleri; Ankara, 1991), Arslan Tekin / Edebiyatımızda İsimler ve Terimler (2bas1999), Şemsettin Küzeci / Kerkük Şairleri (2006).

DERTLİ KUŞLAR

Ey rüzgarların esiri yaşıyan kuşlar
Geldiğiniz yerler güzel olmalı
Hazin nağmelerinizde gariplik var
Derdini taşıyan derdimi taşıyan
Siz
Üzüm dolu bağlardan geldiniz
Hurma dalı avutmadı sizi
Yarım kalan hatıralarımdan
Yeşil bir masal uzanır
Mavi bir çocuk gülümser
Meçhul yollara 
Bir gemi yelken açar
Ve şimdi esmer bir güneş doğarken
Esmer havalar üzerine
Güç oluyor yaşamak
Her bekleyişten uzak
Hayal mı olacak
Hilâl dolu gecelerden beklediklerimiz
Sen ey Azeri kuşum
Eski günlerden kalma ümitlerim
Git vazgeç de gelme de
Unut deme

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör