Mustafa Ekincikli

Tarih Araştırmacısı

Doğum
01 Temmuz, 1958
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü
Burç

Tarih araştırmacısı. 1 Temmuz 1958, Mudurnu / Bolu doğumlu. Babasının memurluğu dolayısıyla, Bursa’nın İnegöl ilçesinde başladığı ilkokulu, Çankırı’ya bağlı Çerkeş ilçesinde bitirdi. Ortaokulu 1973’te aynı ilçede, liseyi 1976’da Çankırı Lisesinde tamamladı. Bir yıl Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde, bir yıl da Ankara Üniversitesi DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuduktan sonra 1982’de “Menakibül-Ârifîn’in Değerlendirilmesi” konulu lisans teziyle Ankara Üniversitesi DTCF Tarih Bölümünden mezun oldu.

Yüksek lisans çalışmasını 1984’te “Fransız Basınında Türk Millî Mücadelesi” isimli tezi ile tamamladı. 1984 tarihinde Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsünde doktoraya başladı. Doktorasını 1990’da Erciyes Üniversitesi SBE’de “Başlangıçtan Millî Mücadele Sonuna Kadar Türk Ortodoksları” adlı teziyle bitirdi.

Çalışma hayatına 1980 yılında Gümrük ve Tekel Bakanlığı Personel ve Eğitim Genel Müdürlüğü Tahkikat Şubesinde başladı. 1983’te Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü araştırma görevliliğine geçti. 1991’de Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. Hâlen Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmektedir.

Makaleleri 1990 yılından itibaren Türk Dünyası Tarih Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları, Şahika dergilerinde yayımlandı. Alanıyla ilgili sempozyumlara katılarak tebliğler sundu.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Türk Ortodoksları (1998), Türk İnkılâbı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi (1995).

YAYIMA HAZIRLAMA: Sicill-i Osmanî - Yahud Tezkire-i Meşahir-i Osmaniyye (1998).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör