Halit Kıvanç

Spor Yorumcusu, Radyo ve Televizyon Programı Sunucusu, Sunucu, Gazeteci, Yazar

Doğum
18 Şubat, 1925
Ölüm
25 Ekim, 2022
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Ümit Kıvanç’ın babası.

Gazeteci-yazar, radyo ve tv spor sunucusu ve yorumcusu (D. 18 Şubat 1925, İstanbul - Ö. 25 Ekim 2022, İstanbul). Tam adı Halit Mecit Kıvanç. Yazar Ümit Kıvanç’ın babasıdır. Fatih İlkokulu, Pertevniyal Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1948) mezunu. Üç ay kadar Siirt-Kozluk (şimdi Batman'a bağlandı) ilçesinde hakimlik yaptı. 1944’ten itibaren İstanbul Ekspres, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman, Güneş gazetelerinde sekreterlik, yazarlık yaptı. 

1956’dan itibaren radyolarda, 1969’dan sonra TV’de futbol maçları, magazin ve yarışma programları sunucusu olarak çalıştı. Basın ve yayın kuruluşları tarafından verilen doksan civarında ödül kazandı.

1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC'de çalıştı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok "ilk"in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Uzun yıllar TRT'de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği'ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.

Kıvanç, NTV televizyonunda pazar günleri Halit Kıvanç'la Ustalar, NTV Radyo'da pazar sabahları Mikrofonda Halit Kıvanç, ise NTV Spor'da Futbol Bir Aşk adlı programları sundu. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV'de Efsanenin 100 Yılı ve Efsanenin Yeni Yüzyılı adlı söyleşi programlarını da sundu. Halit Kıvanç, ayrıca 2006 yılında Türkiye İş Bankası tarafından yayımlanan Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur adlı kitabın da yazarıdır. Kıvanç, sanatçı Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşiyi kaleme aldığı kitapta, sanatçının yaşamını acı ve tatlı yanlarıyla anlatmıştır.

 

Vefatı:

 

Türkiye’de maç sunuculuğu ve spor gazeteciliğinin duayen isimlerinden, usta gazeteci, sunucu ve yazar Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi oğlu Ümit Kıvanç sosyal medya üzerinden paylaştı.

Haberi sosyal medyadan duyuran oğlu Ümit Kıvanç, "Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun”.

Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent'teki binasında bir tören düzenlendi. Halit Kıvanç'ın naaşı, Zincirlikuyu Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Halit Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent'teki binasında bir tören düzenlendi. Törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Halit Kıvanç'ın eşi Bülbin Kıvanç, oğlu Ümit Kıvanç ve çok sayıda medya mensubu ile sevenleri katıldı.

 

"Özel Anların Ses Olan, İz Bırakan Bir İnsandı"

 

Bakan Kasapoğlu konuşmasında, "Halit Kıvanç ağabeyi ebediyete uğurluyoruz. Televizyonun olmadığı dönemlerde radyoda o naif sesiyle, betimlemeriyle, televizyonu aratmayacak şekilde hadiselere vukufiyetiyle kulaklarımızda, zihinlerimizde yeri olan bir isimdi. Sonrasında yine televizyonda hem sporda, hem kültürde ve sanatta çok güzel hatıraların, özel anların sesi olan, iz bırakan bir insandı. Beyefendiliğiyle, nezaketiyle, çalışma usülleriyle her alanda her yönüyle örnek bir kişilikti. Bu vesileyle kendisini minnetle anmak istiyorum. İnanıyorum ki onun bu izlerini taşıyacak, yarınlara aktaracak genç medya insanları onun yolundan gidecekler. Tüm sevenlerinin, değerli ailesinin, milletimizin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun." dedi.

 

KİTAPLARI:

 

Mizah: Ve Allah Gazeteciyi Yarattı (1959), Kazulet Hanım’ın Minisi (1968), Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat (1977), Ve Karşınızda Halit Kıvanç (1978).

 

Anı: Gool Diye Diye (1983), Hadi Anlat Bakalım (1998), Telesafir-Bizde Böyle Başladı (2002).

 

Derleme: Gülmece Güldürmece (1978), 333 Fıkra (1979), Gelin Yarışalım (1982), Halit Kıvanç’ın Seçtiği Fıkralar (1987), Çok Affedersiniz Ama (1999), Bir Koltukta Kaç Karpuz (2003).

 

Söyleşi: Bulutlarla Yarışan Kadın (Sabiha Gökçen’le söyleşi, 1998).

 

Anlatı: Kupaların Kupası Dünya Kupası (2002).

 

Çeviri: Zehir Hafiye (uyarlama, 1967), Asteriks Dizisi (6 kitap, uyarlama, 1972), Beckenbauer Futbol Okulu (1977).

 

KAYNAK: İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) - Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), İş’te Kitap (Bahar 2002), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Aslı Örnek / Telesafir (Radikal Kitap, 10.6.2002), Burçin Tuncer / Top Çağı Ateşi (Virgül, sayı: 52, Haziran 2002), Duayen sunucu Halit Kıvanç yaşamını yitirdi (hürriyet.com.tr, 25.10.2022), Ustaya veda! Halit Kıvanç son yolculuğuna uğurlandı (hürriyet.com.tr, 27.10.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör