Reşat Akşemsettinoğlu

Kaymakam, Milletvekili, Yönetici, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
05 Haziran, 1984
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Diğer İsimler
Mehmet Reşat Akşemsettinoğlu

Hukukçu, yönetici, kaymakam, siyaset adamı, Bolu milletvekillerinden (D. 1911 / Göynük / Bolu – Ö. 5 Haziran 1984). Tam adı Mehmet Reşat Akşemsettinoğlu’dur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İstanbul Posta Memurluğu, İstanbul Eyüp Tapu Sicil Muhafızlığı Kâtipliği, İstanbul Adliye Sicil Kâtipliği, Kadıköy Tapu Muhafız Kâtipliği, Yenice, Karadere, Taraklı, Bahçecik ve İsmetpaşa Bucak Müdürlükleri ile Silvan, Kalecik, Balâ, Germencik Kaymakamlıkları, Mardin Mektupçuluğu, Ankara, Denizli Hukuk İşleri Müdürlükleri, Mülkiye Müfettişliği görevlerinde bulundu. 1954 seçimlerinden itibaren Demokrat Parti’den 10. ve 11. dönem Bolu Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

Akşemsettinoğlu, diğer DP’li milletvekilleriyle 27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada’da yargılanarak müebbet hapse mahkum edillmişti1. 1962 yılında Yurtdışına kaçarak bir süre Yunanistan ve Belçika’da kaldı. 1964 yılında bu ülkede yakalandı. 5 Haziran 1984’te hayatını kaybetti. Evli ve üç çocuk babasıydı. Fransızca biliyordu.

KAYNAK: Afşin Oktay - Kemal Bağlum / Biyografiler Ansiklopedisi (1959), TBMM Albümü (tbmm.gov.tr, 30 Kasım 2013), Jerry Lewis.. Kadir Kocaeli.. Reşat Akşemttinoğlu.. (bolununsesi.com, 12.12.2015). DP Eski Milletvekili Akşemsettinoğlu Öldü (Milliyet, 6.6.1984).

 

 

Reşad Akşemseddinoğlu hakkında haber 1

Reşad Akşemseddinoğlu hakkında haber 2

Reşad Akşemseddinoğlu hakkında haber 3

Reşad Akşemseddinoğlu hakkında haber 4

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör