Halime Toros

Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
17 Temmuz, 1960
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu
Burç
Diğer İsimler
Elif H. Toros

Öykü yazarı. 17 Temmuz 1960, Namrun / Mersin doğumlu. Elif H. Toros imzasını da kullandı. Mersin Atatürk Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu mezunu. Yüksek lisans çalışmasını Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. TRT’de yayınlanan “Yüksek Binalar”, “Ateşin Çocukları, Suyun İnsanları”, “Ashâb-ı Kehf: Mağara Dostları”, “Bir Mekan, Binbir Taş: Mardin”, “Bir Mekan, Binbir Aşk: Akdamar Adası” ve “Asya’nın Kandilleri” gibi belgesel programlarda metin yazarlığı yaptı. Çalışmalarını Ankara’da sürdürüyor.

İlk öyküsü “Ruhi Abi”, 1983’te Doğuş Edebiyat dergisinde, sonraki yıllarda öykü ve yazıları, Zaman, Belde ve Vakit gazeteleri ile Dolunay, İkindi Yazıları, Ütopya, Dergâh, Yeni Dergi, Birey ve Kardelen dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı Tanımsız ile 1990 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Hikâye Ödülünü aldı.

“Halkaların Ezgisi, aidiyet sorunu olan -daha doğrusu başkalarının dışardan tazyikle oluşturduğu bir sorundur bu daha çok- masum, sıradan duruşlu, ama bir yandan da karmaşık, asi, başkaldıran bir kadının romanı. (…) Kitaptaki üç kadının sırayla sahneye geldiği kurgu kimi okurlara çekici gelmese de, dilin güzelliği her şeyin üzerini örtüyor ve siz eşsiz bir deneyimle, akıp giden bir dille hüzün dolu bir okumaya dalıyorsunuz... Kitaptaki kimi çözümlemelere katılmasanız da yaşadığınız, belki unutup belki de bilinçaltınızın en kuytu derinliklerine ittiğiniz her şeyi yazarın geriye sarıp size dokundura dokundura geri vermesi az bir şey mi?” (Yıldız Ramazanoğlu)

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Tanımsız (1990), Sahurla Gelen Erkekler (1994), Asya’nın Kandilleri (2006).

ROMAN: Halkaların Ezgisi (1997).

EDİSYON: Osmanlıdan Cumhuriyete Kadının Tarihi Dönüşümü (Hayat, Hikâyeler ve Suskunluğa Dair).

HAKKINDA: Mustafa Kutlu / Tanımsız (Dergâh, Eylül 1990), Alaattin Karaca /Tanımsız (Ayane Kültür Edebiyat, Ekim 1990), Sadık Yalsızuçanlar / Sahurla Gelen Erkekler (Yeni Dergi, Haziran-Temmuz 1994), Mustafa Kutlu / Halkaların Ezgisi (Yeni Şafak, 10.2.1998), Arslan Tekin / Edebiyatımızda İsimler ve Terimler (2. bas.1999), Yıldız Ramazanoğlu / Halkaların Ezgisi (Virgül, sayı: 18, Nisan 1999). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör