Ömer Lütfü Çetin

İktisatçı, Ressam

Doğum
Ölüm
21 Haziran, 2023
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
Diğer İsimler
Ömer Lütfi Çetin

Ressam, heykeltraş, iktisatçı (D. 1934, Lice / Diyarbakır – Ö. 21 Haziran 2023, Ankara). Kaynaklarda  Ömer Lütfi Çetin olarak da geçer.

İlkokulu Lice'de, ortaokul ve liseyi Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesinde okudu. Ardından, 1961 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Lise öğrenimi sırasında dönemin resim öğretmeni ünlü ressam Turan Erol’un teşviki ile resim çalışmalarına başlamıştı. Yüksek öğrenimi için gittiği İstanbul’da öğrenimi süresince resim çalışmaya ara verdi ya da yeterince zaman ayıramadı. Fakülteyi bitirdikten sonra ise Ankara’da Lütfü Günay Atölyesinde yeniden resim çalışmaya başladı.

Çetin, 1968 yılından itibaren katıldığı resim sergileri ile sanat çevresinde tanınır duruma geldi. 34. Devlet Resim Heykel yarışmasına katıldığı 1973 yılında bir tablosu derece aldı. Devlet Resim Yarışması’nda iki eseri seçici kurul kararı ile satın alındı.

Biri Diyarbakır'da olmak üzere on bir kişisel sergi açmış olan Çetin, 1970 yılından itibaren, izlenimci bir üslupla çalışmaların yapmaya Ankara’da kendi atölyesinde devam etti. 2002 yılında Diyarbakır Antik Sanat Galerisinde Nazan Sönmez, Cemal Güvenç, Ahmet Atan, Mehmet Kapçak ile birlikte ortak sergiye katıldı. Ayrıca da birçok karma resim sergilerine katılmıştır.

Genellikle doğadan esinlenerek yaptığı resimlerinde, yağlı boya ve yağlı pastel kullanmaktadır. Resimlerinde sadelik ve dinlendiricilik öğelerini ön planda tutmaya çalışmaktadır. Amacı, çağın ve büyük kentlerin yarattığı gerginliği biraz olsun azaltmak, izleyenlere dinlendirici eserler sunmaktır. 

Ömer Lütfü Çetin, yurtiçi ve yurtdışındaki özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Altılar Grubu ile Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nin üyesiydi.

 

Vefatı:

 

Ressam-İktisatçı Ömer Lütfi Çetin, 21 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da vefat etti.

Sosyal medya üzerinden arkadaşı Ressam Kürşad Yılmaz  ''Bir varmış bir yokmuş... Öyle güzel, öyle beyefendi, öyle sevecendi ki onu sevmemek mümkün değildi. Yattığın yer nur olsun Ömer Lütfi Çetin ağabeyciğim. Ankara'da sanat sensiz çok yalnız olacak'' diye paylaşımda bulunarak sanatçımızın vefatını duyurdu.

 

Ömer Lütfi Çetin İçin Ne Dediler?

 

"Doğa görünümlerini, ufka doğru uzanan görünümlerle, huzur dolu bir atmosfer içinde işlediği resimleriyle Diyarbakırlı sanatçı Ömer Lütfü Çetin, kendini yetiştirmiş (otodidakt) bir sanatçı kimliği içinde görünür." (Prof. Dr. Kaya Özsezgin)

 

 

Ödülleri:

 

1973 Devlet Resim ve Heykel Yarışması Ödülü,

1976 Ankara Sanat Resim Yarışması Mansiyonu,

1977 Shell Şirketi Personeli Dünya Resim Yarışması Mansiyonu,

1978 DYO Resim Yarışması Mansiyonu,

1978 Ankara Sanat Resim Yarışması Barış Ödülü,

1979 DYO Resim Yarışması Jüri Özel Ödülü

1987 Devlet Resim Yarışması Mansiyonu

 

KAYNAKÇA: Günümüz Türkiye’sinde kim kimdir? (1996-97 Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 4, s. 124, 2003), Kendisinden alınan bilgiler (Ocak 2013), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014), Ressam-İktisatçı Ömer Lütfi Çetin Aramızdan Ayrıldı (ankhaber.com, 23.06.2023).

Resim Örneği 1

Resim Örneği 2

Resim Örneği 3

Resim Örneği 4

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör