Celal Vardar

Şair

Doğum
Ölüm
02 Eylül, 1991
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Şair (D. 1916, Yugoslavya - Ö. 2 Eylül 1991, Ankara). Çocukluğu Rumeli’de geçti. Ailesi Türkiye’ye göç ettikten sonra lise öğrenimini Edirne’de tamamlayarak 1940’ta Ankara’ya geldi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı öğrenimini yarım bırakarak, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunda memuriyete başladı ve bu işinden emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra Madeni Eşya İşverenleri Sendikasında çalıştı. Ankara’da öldü ve Cebeci mezarlığında babasının mezarında toprağa verildi.

Garip Hareketi’nin ikinci kuşağındandır, kendine özgü bir esprisi vardır. Şiirleri, 1950’li yıllarda Seçilmiş Hikâyeler, Pazar Postası, Dost dergilerinde yayımlanmaya başladı. Dost Yayınları arasında çıkan ve tek kitabı olan İki Dal’dan (1957) sonra yazdığı kırk bir şiirinin bir bölümü çeşitli dergilerde, daha sonra da Anadolu Ekini dergisinde topluca yayımlandı. Pek çoğunun Orhan Veli’nin sandığı şu şiir onundur:

 

“MARİFET

Suya dokunmazmış

Sabuna dokunmazmış

Pise bak”

 

Şiirlerinde ilk göze çarpan nitelik, rahat ve kolay söylenmişliğidir. Bazen iki-üç dizeye sığdırıverdiği söyleyecekleri arı ve yoğundur.

“Celal Vardar, şiiri yalnız dizelerinde değil, yaşamında da yaşa­mış, dahası yaşatmış bir ozandır. (...) Şinasi Nahit Berker’in o ünlü deyişiyle; ‘Memleket uzun laftan battı’ ilkesine bağlı kalıp, az sözcükle çok şiir söylem­eye durmuş, üstelik bunu da başarmış bir ozandır. (...) Ülkeye de, insanlara da, sorunlara da, topluma da, sevgiye de, acıya da, yadsınmaya da, hayınlığa da hep ama hep güleç bir yüzle bakagelmiştir. Güleç ama içinde kimi zaman gizli, kimi zaman kibarca açığa vurul­muş bir taşlamayı, bir yergiyi de taşı­yarak. (...) Onurlu, yalın, gösterişsiz yaşamına şiiri; şiirine yalın gösterişsiz yaşamının onurunu katmış sevgili Celal Vardar’a selam.” (M. Sunullah Arısoy)

KAYNAK: Hüseyin Atabaş / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (Damar, Kasım 2004) - Celal Vardar (Lacivert, Ocak-Şubat 2006), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

KALEM

Ben bir kurşun kalemim

İçim dışım kadar katı değil

Değnek gibi yontuyorsunuz beni

 

Ben bir ince kalemim

Elinize uymuyor köşelerim

Bozuk düzen yazıyorum

 

Ben bir ince kalemim

Kırıla kırıla tükeniyorum

Bitmeden diyeceklerim

POSTA CADDESİ

Güler yüzünü evinde bıraktı

Taktı çatık kaşlarını

Ciddi

Yola düzüldü Çelebi

 

Akşam üzeri

Besmeleyle girdi

Meyhanesinden içeri

Peçeteler sakız beyazı

İnce belli tombul kadehler

Yerli yerinde

Mum gibi

Ayakta buldu garsonlarını

 

İlk müşterisi

Şair Cahit Sıtkı

Cam dibinde

Düşünür boş yere geçtiğini

Otuz beş yılın

Tülden seyreder caddeyi

İnsanlar geçer önünden

Düşünceli

Umudu gelecek günlerde şairin

 

Ağır beste fıstıkî makam

Geçti tezgâhın başına

Bizim Çelebi

Ciddi

Baş köşeye

Büstün altına

Kendi eliyle taktı

"Errızkı Taalâllah" levhasını

Sonra iki tek attı kaçamak

Ben levhaya bakarken

Ciddi

Yüzü güler gibiydi

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör