Halil Gür

Roman Yazarı, Öykü Yazarı, Yazar, Şair

Doğum
14 Şubat, 1951
Burç

Şair, Hikâye ve roman yazarı. 14 Şubat 1951, Karakise köyü / Dörtyol / Antakya doğumlu. Çocukluk döneminde köy doktoru olan babasının görevi gereği Güney Doğu Anadolu’nun bir çok illerini gezdi. İlk gençlik yıllarını Gaziantep’te geçirdi. Lise öğreniminden sonra 1970’de İstanbul’a gelerek Galatasaray Devlet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde başlattığı öğrenimini ekonomik nedenlerden dolayı yarıda bıraktı. 1974’de gezi amacıyla gittiği Amsterdam’da bir süre garson olarak çalıştıktan sonra banka memurluğu yaptı.

Halil Gür, siyasi çalışmalara katılmayarak sanat çevrelerinde kendini yetiştirdi. Ülkenin en önde gelen Avenue, De Groene, Amsterdammer ve de Volkskrant gibi günlük, haftalık ve aylık dergilerde öyküler yayımladı. Yazdığı öykülerden dolayı çeşitli kuruluşlardan ödüller aldı. Şiirlerinden esinlenerek yapılan resimlerden sergiler açıldı.

Amsterdam Merkez Kütüphanesinin Yönetim Kurulu Üyeliği, Den – Haag Belediyesinde Kültür ve Sanat danışmanlığı, PEN Amnesty Çalışma Grubunda ve (Cine Kids) çocuk filmleri jüri üyeliği görevlerinde bulundu. Ayrıca Hollanda Yazarlar Sendikası ve Yazarlar Birliği, Çocuk Yayınları Derneği, Uluslararası PEN Club üyesidir. Otuz üç yıldır Amsterdam’da ikamet etmektedir.

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Deli Mustafa ve Diğer Öyküler ( 1984), Gökyüzü Griye Çalıyor (1988).

ÇOCUK ROMANI: Benim Cesur Anam (1986).

GENÇ ROMAN: Gece Yalnız Uçan Bir Çocuk (1990), İpin Ucunda Küçük Bir Taş (1997).

GENÇ ÖYKÜ: Benim Koca Ninem (1993), Meleklerle Dansım (2001)

ŞİİR: Rüzgârla Tutuşturma Yangını (1994), Aynalarla Kavgam (1998), Herkese Kurufasulye (2007).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör