Sabit İnce

Yazar, Şair

Doğum
28 Ağustos, 1954
Eğitim
İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)
Burç
Diğer İsimler
Türkmenoğlu İnce, Âşık İnce

Şair ve yazar, gazeteci, araştırmacı, bestekâr, STK yöneticisi;  ANASAN (Anadolu Şair, Yazar, Ozan, Bilim Adamları Birliği) Genel Başkanı. Eserlerinde Türkmenoğlu İnce, Âşık İnce mahlaslarını da kullandı. 

27 Ağustos 1954 tarihinde  Nevşehir-Kozaklı’nın Gerce köyünde, 7 kardeşin 4.sü olarak dünyaya geldi. Anası Nazende hanım, o’nun çayırlar biçilirken yani Haziran ayında dünyaya geldiğini söyler ama nüfus kayıtlarında Ağustos ayında doğduğu yazılmaktadır.

İlkokul yıllarında öğretmeni Hüseyin Bey’in çaldığı saz eşliğinde Türküler söyleyerek Türkülere ve Anadolu’ya sevdalandı. İlkokul eğitimini doğduğu köyde, ortaokulu Kozaklı’da ve lise eğitimini Kayseri Ticaret Lisesi’nde tamamladı.

1971 yılında yüksek öğrenimi için İstanbul’a gitti. Burada hem gece öğrenimini tamamladı hem de Ulusal gazetelerde yazarlık, istihbarat şefliği ve muhabirlik yaparak öğrenimini tamamladı. 1976 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu.

İstanbul ve Kayseri’de özel sektör kuruluşlarında muhtelif görevlerde bulundu. İki defa Devlet hizmetinde sözleşmeli Uzman olarak görev yaptı ama bir türlü barışamadığı memurluk ile ancak 8 yıl beraber olabildi, emekliliğini Özel sektörde tamamladı.

Bizim Anadolu, Tercüman, Hergün ve Türkiye gazetelerinde Yazar, Muhabir ve istihbarat şefliği yaptı. Töre ve Devlet dergilerinde yazılar yazdı.

Gazetecilik yıllarında ünlü politikacılar ve iş adamları, devlet adamları ile tanıştı, çoğu ile röportajlar yaptı, haklarında yazılar ve yorumlar kaleme aldı.

Kayseri de yayınlanan “Kayseri Şairler Antolojisi” ve Adana’da yayınlanan “Ozanlar Güldeste Şairler Antolojisi”ne katıldı. Sayısız dergi ve gazetelerde şiirleri ve yazıları yayınlandı.

Genel merkezi Kayseri’de bulunan ANASAM – Anadolu İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ni kurdu ve genel başkanlığını yürüttü. Eski adı Kayseri Halk Şairleri Kültür Derneği olan Anadolu şairler, Yazarlar, Ozanlar Birliğinin Onursal Başkanlığı’na 2006 yılı genel kurulunda seçildi. Aynı zamanda sahibi de olduğu Anasam bülteni ve Anadolu Sevdası adlı aylık edebiyat kültür sanat dergilerinin yayın yönetmenliğini, Anasam Yayınları’nın sahipliğini ve İzmir de günlük ofset Son Dakika gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Adına 2003 yılından bu yana Sabit İnce Edebiyat Ödülü verilmektedir.

Yapıtlarında, sevgi, aşk, tasavvuf, toplum, din, adalet gibi temaları işlemiştir. Özellikle Anadolu mefhumu üzerinde yoğun olarak durmakta, bütün çıkardığı dergi ve gazetelerde, kurduğu ve başkanlık yaptığı kuruluş ve derneklerde hep Anadolu adını kullanan bir Anadolu sevdalısıdır.

Çünkü Sabit İnce’ye göre, Anadolu hep geri kalmış, mahrum bırakılmış ve makus talihini bir türlü yenememiştir. Onun için Anadolu yine kendi çocukları tarafından kabuğunu kırıp, layık olduğu yere onların gayretleri ile oturacaktır.

Sabit İnce, hep bu inanç ve fikirle yaşamış, bütün hareket ve eylemlerinde Anadolu mefhumunu öne almıştır. Zaten yayınladığı dergi ve kitapların isimlerine bakıldığında da bu açıkça görülmektedir. Anadolu hececileri,  Anadolu şiir antolojileri gibi bütün her yerde Anadolu adı mutlaka geçmektedir.

 

Ödülleri:

 

1999 Bizim Kuşak Dergisi Makale Ödülü (Üçüncülük)

1999 Bizim Kuşak Dergisi Şiir Ödülleri (Mansiyon)

1999 Ozan Dergisi Şiir Ödülleri (Mansiyon)

2006 Bursa Büyükşehir Türk Şiiri Hizmet Ödülleri (Hizmet ödülü)

2006 Kayseri Sağlık Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Türklük Bilimine Hizmet ödülü

2006 Antalya Güllük Dergisi Yılın yayıncısı (İkincilik ödülü)

2007 Ankara Anayurt Gazetesi – Gündüz Yayınevi 3. Edebiyat Ödülleri (Yılın Yazarı Ödülü)

 

Sabit İnce İçin Ne Dediler?

 

“Anlatımda bir usta, serzenişte, sitemde ayrı bir usta Sabit İnce.” (İsa Kayacan)

 

***

 

“Sabit İnce, kolay yazan, bol ürün veren bir şair. O, sanki şiir yazmak için kalemini oynatmaz da, sazını kaptığı gibi bir Anadolu çeşmesinin başına veya bir köy odasının minderlerine bağdaş kurup oturan ve anında yüreğinin içini diliyle ve sazının teliyle haykıran bir ozan-şair…Benim gibi sabırsız, ama çileye alışmış, Anadolu sevdalısı..” (Mustafa Ceylan)

ESERLERİ:

Şiir: Ve Aynı Rüzgârla Savrulduk (1995), Aşkın Ateşi (1996), Sırlı Söz - Suskun Satırlar (1999).

Araştırma: Sabit ince Beste ve Türküleri 2019)

 

Antoloji- Derleme-Yayıma Hazırlama: Anadolu Hececileri (6 cilt, 1999-), Anasam Şiir Antolojisi (2 cilt, 2001), Anadolu Şiir Antolojisi (5 cilt, 1994-2005), Bir Zamanlar Kayseri 1, Bir Tebessüm, Bulmaca Çözüm Rehberi, Ben Kendimi Düşünemem, Kanayan Yaram ‘Sevgiliye Şiirler’, Kapadokya Şiir Antolojisi (2010).

 

İletişim Bilgileri:

 

Tel: 00905367971050  Facebook: sabit.ince2  Twitter:@sabitince 

 

 

KAYNAKÇA: İsa Kayacan / İkisi Birarada (Keşan Önder, 5.7.2000), Abdullah Satoğlu / Kayseri Ansiklopedisi (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Bilgi teyidi (25.08.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör