Mustafa Acar

Araştırmacı Yazar, Yazar

Doğum
01 Nisan, 1965
Eğitim
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü
Burç

Araştırmacı yazar. 1 Nisan 1965, Damlapınar köyü / Karaman doğumlu. İlkokulu Karaman, ortaokulu Konya Ereğli’de bitirdi. Konya Ereğli Cumhuriyet Lisesi (1981) ve ODTÜ İktisat Bölümü (1986) mezunu. Devlet İstatistik Enstitüsü (1986-87), T. İş Bankası Araştırmalar Müdürlüğünde (1987-93) çalıştı. 1994 yılında YÖK bursuyla yüksek lisans ve doktora için yurtdışına gitti. Purdue Üniversitesi (ABD) İktisat Bölümünden 1996 yılında yüksek lisans, 2000 yılında da “The Role of Agriculture in the Turkey-EU Integration: Implications of Extending the Customs Union” (Türkiye-AB Bütünleşmesinde Tarımın Rolü: Gümrük Birliğini Genişletmenin Muhtemel Etkileri) konulu teziyle doktora derecesi aldı. Aynı yıl Türkiye’ye, Kırıkkale Üniversitesine döndü. 2004 yılında Uluslararası İktisat ve Gelişme İktisadı dalında doçent oldu. 2000 yılından bu yana Kırıkkale Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünde görev yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği ve American Economic Assocation üyesidir.

İlk yazısı Zaman gazetesinde (İsmail Faruki’nin Hayatı, 1987) yer almıştı. Daha sonra yazı ve çevirilerini, Kitap Dergisi, Demokrasi Platformu, Piyasa, Middle Eastern Studies, Journal of Economic Integration, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Karizma, İslami Araştırmalar, Ekonomik Yaklaşım, Liberal Düşünce, Sivil Toplum, Yeni Türkiye, Journal of Economic and Social Research, Bilgi ve Hikmet, Türkiye Günlüğü, Polemik, İktisat ve İş Bankası gibi dergilerde yayımladı. Doktora çalışması sırasında lisans düzeyinde dersler verdi, yüksek lisans derslerinin yürütülmesine, web üzerinden uzaktan eğitim projelerine ve uygulamalı genel denge analizlerinde kullanılan veri tabanı geliştirme çalışmalarına katkıda bulundu. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Global Trade Assistance and Protection: The GTAP 4 Data Base, Introduction to Applied General Equilibrium Analysis, Uluslararası Örgütler, TYB Kültür ve Sanat Yıllığı 2000-2002 kitaplarına bölüm yazdı.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA: Sosyal Bilimler Sözlüğü (Ö. Demir ile, 1992), Türkiye Ekonomisi: Serbest Piyasa Devriminin Serüveni (M. Toprak, Ö. Demir, M. Doğanlar, E. Dönek ve Ö. Açıkgöz ile, 2001), Devlet Müdahale Piyasa (2005), Kim Korkar Hain Küreselleşmeden?, Genel Denge Analizi ve Tarım.

DERLEME: Teknik ve Sosyal Yönüyle Bilimsel Araştırmalar (1993).

ÇEVİRİ: Devlet Rekabet Mülkiyet ve İktisat (Gregory Monkiw’den, Ö. Demir ile, 2000), Tercih: Bir Serbest Ticaret ve Korumacılık Öyküsü (R. Roberts’den, 2001), Görünmez Kalp: Regülasyona Karşı Piyasa (R. Roberts’den, 2002), Küresel Kapitalizmi Savunmak (J. Norberg’ten, M. Toprak ile, 2003), Modern İktisadın İnşası (M. Skousen’den, E. Erdem ve M. Toprak ile, 2003), Tanrıyı Kıyamete Zorlamak (Grace Halsell’den, H. Özmen’le, 2002), Siyasal İslamın Geleceği (Graham E. Fuller’den, 2004), Bitmeyen Arayış: Bir Entellektüel Özyaşamöyküsü (Karl Popper’den, 2005).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör