Necmi Gürsakal

İktisat Profesörü, Yazar

Doğum
13 Ağustos, 1950
Eğitim
Bursa İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi
Burç

Ekonomi profesörü, akademisyen, romancı. 13 Ağustos 1950, Bursa doğumlu. Bursa Erkek Lisesi (1968), Bursa İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi (1976) mezunu. Akademik kariyerini tamamlayarak profesör unvanını aldı.

Halen Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapmakta Prof. Dr. Necmi Gürsakal, kendi alanı ve medyanın geleceği gibi konularda konferanslar da vermektedir.

Makaleleri 1987 yılından itibaren Bursa Hakimiyet, Olay gazeteleri ile Bakış, Bursa Defteri dergilerinde yayımlandı. Roman, anı, deneme türleri ile istatistik, iletişim ve medya konularında çok sayıda eseri bulunmaktadır.

Uludağ Sözlük'te Gürsakal hoca hakkında çok sayıda ilginç yorumlar vardır, bunlardan biri şöyledir:

"En sevdiğim tarafı:

Çıkarımsal istatistik derslerinde, neredeyse her ders, zıpırlık olsun diye sorduğum, "hocam ne işimize yarayacak bunlar, neyimize gerek bunca formül, nedir yani ne yapıyoruz biz şimdi" tarzı sorulara bile ciddi ciddi cevaplar vermiş olmasıdır. Öğrencilerinin soru sormasına bayılır, bunun için yalvarır hatta".

ESERLERİ:

ROMAN: Floransalı Karlo (2001), Kum ve Zakkum (2009).

ANI-DENEME: Yazı Zamanı (1999), Biryerlere Yağmur Yağmış Olmalı (2004), Benim Bursalarım (2005)

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Bilgisayar Uygulamalı İstatistik, Altı Sigma Müşteri Odaklı Yönetim (2005), Sosyal Bilimler Karmaşıklık ve Kaos (2007), Sosyal Ağ Analizi (2009), Büyük Veri (2014), Çıkarımsal İstatistik (2013), İstatistiğn ABC'si (2013), R İle Betimsel İstatistik (2015), Karar Verme (2015)

KAYNAKÇA: Nurettin Özdemir / Yeni Yayınlar - Floransalı Karlo (Bursa Defteri, Eylül 2001), A. Ömer Türkeş / En Yeni Romanlar (Virgül, Kasım 2001), H. Işık / İpek İpek Şehrinin Hikâyesi (Radikal Kitap, 14.12.2001), TBE Ansiklopedisi (c.1. 2. bas. 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Birkaç Yıl Sonra Televizyon Kullanılmayacak (habersakarya.com, 25.12.2015), Necmi Gürsakal (uludagsozluk.com, 13.08.2016).

BİRKAÇ YIL SONRA TELEVİZYON KULLANILMAYACAK

BİRKAÇ YIL SONRA TELEVİZYON KULLANILMAYACAK

 

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Finans ve Ekonometri Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Big Data” isimli etkinliğe Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Gürsakal konuşmacı olarak katıldı.

 

Sakarya Üniversitesi’nde konferans veren Prof. Dr. Necmi Gürsakal dünyada veri hızının arttığına dikkat çekerek “Veri hızla artıyor ve verinin saklanması ucuzluyor. Birkaç yıl sonra televizyon kullanılmayacak bile. Aynı zamanda bu veri artışı bankaları da etkileyecek. Teknoloji kısa zaman sonra bankanın yerini sallayacak” dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Finans ve Ekonometri Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Big Data” isimli etkinliğe Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Gürsakal konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Teknokent Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte  açılış konuşmasını Teknokent Genel Müdür yardımcısı Bilal Çinici yaptı.

 

Dünya ikinci makine devrimini yaşıyor

 

Büyük veriden makinenin öğrenmesi konusunu alan Prof. Dr. Necmi Gürsakal, “Sanayi devrimi birinci makine devrimidir. Şuan dünya ikinci sanayi devriminin yani, ikinci makine devriminin içinde yaşıyor. Bu teknolojik bir devrim ve her şeyi etkileyecek” diye konuştu.

Verilerin hızla arttığını vurgulayan Necmi Gürsakal, “Veri hızla artıyor ve verinin saklanması ucuzluyor. Birkaç yıl sonra televizyon kullanılmayacak bile. Aynı zamanda bu veri artışı bankaları da etkileyecek. Teknoloji kısa zaman sonra bankanın yerini sallayacak” dedi.

Verinin temelinde ikiye ayrıldığını söyleyen Gürsakal, “Veri yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olarak ayrılır. Günümüzde en büyük veri ağırlığı yapılandırılmamış olanlardır. Şuan pettabyte olarak kullandığımız veri gelecekte zettabyte olacak” şeklinde konuştu.

 

Bugünün akademisyeni dijital akademisyen olmak zorunda

 

Ülkemizde değişimlerle yeteri kadar ilgilenilmediğini vurgulayan Gürsakal, “Yakın gelecekte veri alınıp satılacak. Veri saklama kapasitesi şimdiden düştü. Verinin silinmesi saklanmasından daha pahalı bir hale geldi. Bu sebeple, bugünün akademisyeni dijital akademisyen olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonunda Prof. Dr. Necmi Gürsakal’a hediye ve teşekkür belgesi takdim edildi.

KAYNAK: Birkaç Yıl Sonra Televizyon Kullanılmayacak (habersakarya.com, 25.12.2015).

Yazar: habersakarya.com

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör