Murat Özaydın

İlahiyatçı, Akademisyen, Yazar

Doğum
17 Kasım, 1971
Eğitim
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Burç

Akademisyen, ilahiyatçı, yazar. 17 Kasım 1971 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Diyarbakır Mehmetçik İlkokulunda, ortaöğrenimini Diyarbakır Ali Emiri Ortaokulunda, lise öğrenimini de Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesinde tamamladı. 1992 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı.1997 yılında Üniversite ikincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Temel İslam Bilimleri, Tasavvuf A.B. Dalında yüksek lisans sınavını kazanarak kariyer eğitimine başladı.

1998 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde açılmış olan araştırma görevliliği sınavını kazanarak Tasavvuf A.B. Dalında göreve başladı. 1999 yılında “Azîz Mahmûd Hüdâyî ve Necâtu’l-Ğarîk” adlı tez çalışmasıyla mezun oldu. Aynı yıl içerisinde Hacettepe Üniversitesi SBE Temel İslam Bilimleri, Tasavvuf A.B. Dalında doktora programını kazandı. Âilevî nedenlerden dolayı 2000 yılında doktora programına ara vermek zorunda kaldı. 2005 yılında Ankara Üniversitesi SBE'nde Tasavvuf A.B. Dalında Doktora eğitimine tekrar başladı.

Özaydın’ın Uluslararası ve Ulusal sempozyumlarda yayınlanmış  sekiz bildirisi, hakemi dergilerde yayınlanmış iki makalesi ve değişik kitaplarda yayınlanmış dört makalesi mevcuttur. Arapça, Farsça ve İngilizce bilmekte olan Özaydın, halen Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf A.B. Dalında Yrd. Doç. olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Makaleleri; Tasavvuf, İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi ve Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi'nde yer aldı. Diyanet İslâm Ansiklopedisi ve Diyarbakır Ansiklopedisi'ne maddeler yazdı. 2008 yılında “Şeyh Abdurrahman Aktepe Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî  Görüşleri” adlı doktora teziyle mezun oldu. Bu çalışması 2009 yılında aynı adla kitaplaştı.

BÖLÜM YAZARI OLDUĞU KİTAPLAR: Ergani’de Medfûn Bulunan Manevî Önder ve Mutasavvıflar (2013), Çermik Evliyâları ve Mutasavvıfları (2014), Çüngüş Evliyâları ve Mutasavvıfları (2014), Hani Şeyhleri ve Mutasavvıfları (2014), Lice Şeyhleri ve Mutasavvıfları (2014), Çınar Şeyhleri ve Mutasavvıfları (2014).

BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN VE YAYIMLANAN BİLDİRİLERİ: “Seyyid Nesîmî” (I. Uluslararası Oğuzlardan Osmanlı’ya Diyarbakır Sempozyumu, 2004), “Seyyid Nesîmi’de Tasavvuf Anlayışı” (I. Uluslararası Seyyid Nesimi Sempozyumu, 2005), “Halvetiyye, Celvetiyye ve Gülşenîliğin Birbirleriyle olan İlgisi” (Uluslararası Aziz Mahmud Hüdâyi Sempozyumu, 20-22 Mayıs, 2005), “Türk Mutasavvıfı İbrahim Gülşenî’nin Tarîkatı ve Diyarbakır’a Yansımaları” (Uluslararası Osmanlı’dan Cumhuriyete Diyarbakır Sempozyumu, 2008), “Diyarbakır İlçelerinde Muhtemel Sahâbe Mezarları” (I. Uluslararası Nebîler, Sahabîler, Azizler ve Krallar Kenti Diyarbakır Sempozyumu, 25-27 Mayıs 2009), “Diyarbakır’da Nakşibendîlik” (II. Uluslararası Nebîler, Sahabîler, Azizler ve Krallar Kenti Diyarbakır” Sempozyumu, Nisan 2010), “Fütüvvet ve Fütüvvet Ahlakı” (I. Âhi Evrân-ı Velî ve Âhilik Araştırmaları Sempozyumu, 2005), “Süleyman Türkmânî’nin Hayatından Kesintiler” (II. Kırşehir Kültür Araştırmaları Bilgi Şöleni Sempozyumu, 13-14 Ekim 2005), “Tasavvuf Kültüründe Gül Metaforu” (Gül Şehri Diyarbakır Sempozyumu, 2011).

KAYNAK: Kendisinden alınan bilgiler (Şubat 2014), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör