Murad Issı

Araştırmacı Yazar, Çevirmen, Araştırmacı, Yazar

Doğum
25 Ocak, 1974
Eğitim
Panteion Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Murat Issı

Araştırmacı yazar, çevirmen. 25 Ocak 1974, Diyarbakır doğumlu. Doğum yeri nüfus kaydında ailesinin memleketi olan Derik / Mardin olarak yazılıdır. Sanayici ve politikacı Abdurrahman Issı’nın, gazeteci Şeref Issı’nın, işadamı Selahattin Issı’nın yeğenleridir ve ayrıca ailesinde okumuş epey insan vardır.  Diyarbakır İsmet Paşa İlkokulu ile Ali Emiri Ortaokulu’nu bitirdi. Lise 1. ve 2. sınıfları Ali Emiri Lisesi’nde okudu, ancak politik olaylar nedeniyle bu okul kapatılıp öğrencileri Ziya Gökalp Lisesi’ne nakledildiğinden, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’ni bitirdi.  Murat Issı, lisans eğitimine Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nde başladı, politik nedenlerle 3. sınıftan ayrıldı. Sonra, Panteion Üniversitesi (Atina / Yunanistan) Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümü’nü bitirdi (2006). Aynı yerde 2006-08 yıllarında “Yeni Osmanlılar Cemiyeti 1839-1876 başlıklı tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Yine aynı yerde, “Kürt Milliyetçiliğinin Doğuşu Sosyo-politik Kavramlar ve İslam: 1898-1918 başlıklı tez çalışmasıyla da doktorasını tamamladı (2013).

Murat Issı; resmi ve gayrı resmi olarak çevirmenlik, özellikle Türkçe-Yunanca, Yunanca-Kürtçe/Kırmancî tercümanlık; yaptı. Özellikle Uluslararası Af Örgütü (1999-2001), Toplumsal Çalışma Vakfı (2003-2005), Uluslararası İşkence Mağdurları Tıbbi Tedavi Merkezi (2003-2008) gibi mültecilerle ilgilenen değişik sivil toplum kuruluşlarında mesleki danışmanlık ve tercümanlık hizmetleri verdi. Her mülteci gibi kaçak olarak inşaat işçiliği, özellikle boyacılık ve taş işçiliği; otellerde işçilik (2009-2010) yaptı. Asıl mesleği akademisyenlik olan Issı, 2013 yılında Trakya Democritus Üniversitesi (Gümülcine / Komotini)’de “Türk-Yunan İlişkileri” dersleri verdi. Değişik ülkelerde yapılan birçok etkinlikte konuşmacı ve konferansçı olarak yer aldı. Yaşamını ve çalışmalarını Yunanistan’da sürdürmektedir. Dilek Dagıç’la evlidir.

Murat Issı’nın; “Hürriyet Âşığı Bir Osmanlı-Kürt Aydını Mevlanzâde Rıf’at Bey” başlıklı ilk yazısı Nisan 2010 tarihli “Toplumsal Tarih” dergisinde yayımlanmıştı. Daha sonra İlmi Araştırmalar”, “Kürt Tarihi” (yayın kurulu üyesi), “Toplumsal Tarih”,  e-Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’, “Radikal 2” gibi dergi ve gazetelerde Türkçe, Yunanca ve Kürtçe makaleleri yayımlandı. Ayrıca, Türkiye ve Kürdistan gündemlerini Yunanistan kamuoyu ile Yunanca olarak paylaştığı “http://kurdoikaikurdistan.blogspot.gr” adresli kişisel blogunda yazıyor. Murat Issı evli olup Yunanistan / Atina’da yaşıyor. The Kurdish Studies Network (KSN) / Kürt Çalışmalar Ağı, Research Center of Modern History (KENI) / Yakınçağ Tarihi Araştırmalar Merkezi (Panteion Üniversitesi) üyesidir.

ESERLERİ:

İnceleme-Araştırma: Kürtlerde Sosyo-politik Kavramlar ve İslam: 1898-1918 (Aslı Yunanca olan doktora tezi, İstanbul 2014).

Çeviri: Yakınçağ Yunan Tarihinden Kesitler (Stefanos Papageorgious’tan, İstanbul 2014).

KAYNAKÇA: Murad Issı (Bilgi teyidi, 2014), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör