Necla Çakıldağ

Ressam

Ölüm
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü

Ressam (D. 1919, Lefkoşa / Kıbrıs – Ö. 1988, İstanbul). Babası Ahmet Şevki Bey, annesi İsmet Hanımdır. Henüz çocukken ailesi Kıbrıs’tan Antalya’ya göç etti. Lefkoşa ve Antalya’nın ilk sanat fotoğrafçılarından olan babasının fotoğraflarına fon teşkil etmek üzere çizip boyadığı, panoların hazırlanışını izlerken, Necla’nın da yüreğinde ilk sanat aşkı yanmaya başlamıştı.

İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra 1932 de erkek lisesi olarak açılan Antalya Lisesine ağabeyi eliyle F. N. Göksay adı ile kaydını yaptırmış, okulun açıldığı gün gidip sıraya girerek yöneticileri ve herkesi şaşkına çevirmişti. Devrin Antalya valisi ile milli eğitim müdürünün hoşgörüsü sayesinde bu okuma azmindeki genç kız, Antalya lisesinin ilk kız öğrencisi oldu. Ertesi yıl birçok aile bu okuma coşkusuna katılıp kızlarının lisede okuması için kayıt yaptırdılar. Böylece Necla, Antalya Lisesinden 1934-1935 öğrenim yılında ilk ve de tek kız öğrenci olarak mezun oldu.

Necla lise yıllarında yalnızca erkek öğrencilerin katıldığı izci teşkilatına kız öğrencilerin de katılmasını sağlamıştı. Olanaksızlıklar içinde kız öğrencileri örgütlemiş evlerdeki renksiz kumaşları boyayarak etek, gömlek ve fular dikmiş okul şapkası ile görüntüyü bütünleştirerek Antalya Lisesi kız izci takımını kurmuştu.

Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümüne aynı okuma ve öğretmen olma azmi ile girmiş; yıllar yılı sanatçı ruhunun coşkusunu ve sanat zevkini binlerce öğrencisine aşılamak imkânını buldu. Bir subay olan eşi Enver Çakıldağ ile birlikte yurdun dört bucağında ve Kıbrıs’ta yıllarca resim öğretmeni olarak çalıştı.Öğretmenliğinin yanı sıra ilk kadın ressamları­mızdan biri olarak ansiklopedilere geçmiş, ayrıca edebiyatla da ilgilenmişti. Şiirlerle radyo temsilleri yazmış, “gün geçirmeye gelmez ", "onlar da mutlu olsun", "mavi ada" ve uluslararası radyo oyunları bültenine giren "Portrti' isimli oyunları Ankara radyosunda seslendirildi. Almanca ve İngilizce bilen Necla Çakıldağ İsviçre Hükümetinden de ressam olarak burs kazanmış, yurt içinde ve dışında sergiler açmıştı.

Bir çok resmi ve özel koleksiyonlarda (tam olarak nerelerde olduk­larını tesbit edilemeyen) eserleri mevcuttur. "Su" isimli eseri o yıllarda Hayat dergisinin orta sayfalarında olarak basılmış, ayrıca "Bağbozumu" isimli eseri de bir takvimde yayımlanmıştır.

1968 de geçirdiği ağır bir kaza sonucunda sağ elinin bilek kemiği parçalanmış, yapılan seri ameliyatlardan sonra da resim çalışmaları aksayan Çakıldağ, bu süre içinde baskı tekniklerine yöneldi, nonfigüratif çalışmalarıyla sanat dünyasından kopmadan yaşamaya gayret etti. Mor dışında her rengi seven, özellikle sonbahar renkleriyle olgun pastel renkleri, her mevsimi kendi özelliği içinde tuvalinde yaşatmayı başaran Necla Çakıldağ’ın son görevi Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu üyeliği oldu.

Çocuğu olmayan, ancak, genetik özellikleri ile resim yeteneğine sahip olan yeğenlerine de örnek ve önder oldu. Onun aile içindeki teşviki, aile içinde resim sanatına geleneksellik kazandırdı, birçok resim öğretmeni ve ressam yetişmesine zemin hazırladı.

Sağlığında birçok kişisel sergi açan Necla Çakıldağ, Ankara Güzel Sanatlar Cemiyeti ve Türkiye Ressamlar Cemiyeti üyesiydi. Çeşitli tarihlerde devletin ve cemiyetlerin açmış olduğu resim ve heykel sergilerine katılmış olan sanatçının, devlet arşivinde, birçok bakanlıkta ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör