İzzettin Önder

İktisatçı, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

İktisatçı, yazar. 1940, Erzurum doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Fatih İlkokulu ile Robert Kolejde tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (1963) mezunu. Aynı fakültede yılında doktora yaptı (1967), 1971 yılında doçent, 1980 yılında profesör oldu. Akademik yaşamı boyunca İngiltere’de York Üniversitesinde, Japonya’da Seijo Üniversitesinde, ABD’de Iowa ve Minnesota Üniversitelerinde çeşitli burslarla araştırmacı olarak bulundu. 1991-92 yıllarında Vergi Konseyi üyeliği yaptı. Çalışmalarını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kürsüsünde öğretim üyesi olarak sürdürdü.

Önder’in, yurtdışında ve yurtiçinde akademik dergilerde Türkçe ve İngilizce makaleleri yayımlandı. Ayrıca düzenli olarak Sol dergisinde yazdı. Maliye teorisi ve maliye politikası konularında açıköğretim için yazılan kitaplara katkılarda bulundu. Uluslararası Maliye Enstitüsü, Maliye Eğitim Sempozyumu ile Ekonomik ve Sosyal Etüdler Konferans Heyeti üyesidir.

“Sonuç, üniversitelerin de aldatmaca üreten kurumlara dönüştürülmesi oldu. Ama bu konuda elde edilen başarının sınırları var. Nasıl aldatıldığımızı yalnızca kendi öğrencilerine değil, çağrıldığı neredeyse hiçbir etkinlik davetini reddetmeyerek Türkiye’nin dört bir köşesindeki insanlara anlatan İzzettin Önder Hocamız gibileri oyunbozanlık yapmaya devam ediyor.” (Erkin Özalp)

ESERLERİ:

Türkiye’de Kamu Harcamalarının Gelişme Seyri: 1927 - 1967 (1974), Nasıl Aldatılıyoruz? (2002).

KAYNAK: Erkin Özalp / Nasıl Aldatılıyoruz (Cumhuriyet Kitap,1.8.2002), Nasıl Aldatılıyoruz (Cumhuriyet Kitap, 31.10.2002), Nasıl Aldatılıyoruz? Milliyet Kültür-Sanat (24.7.2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör