İzzet Kılıçlı

Hukukçu, Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
Ölüm
13 Ekim, 1998
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Öykü yazarı, hukukçu (D. 1948, Adilcevaz / Van – Ö. 13 Ekim 1998, Ankara). Sağlık bilimleri, gazetecilik ve hukuk öğrenimi gördü. Bir süre orta dereceli sağlık okullarında meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Ankara’da serbest avukat olarak çalıştı.

Edebiyata 1960’lı yıllarda şiirle başladı. Daha sonra öykü yazarlığı alanında yoğunlaştı. Ankara’da Yazıt dergisini çıkardı, Yazıt Yayınlarını kurdu ve yönetti.

Yazı ve öyküleri ağırlıklı olarak 1974’ten itibaren Çağ, Yapıt, Yaba, Dönemeç, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Türkiye Yazıları, Yazıt, Kıyı, Temmuz, Oluşum, Edebiyat 81, Günümüzde Kitaplar ve Ankara’da öğrenci olduğu yıllarda arkadaşlarıyla çıkardıkları Çaba gibi dergilerde yayımlandı.

Çocukluğunun geçtiği Vangölü kıyısındaki Adilcevaz kasabasında kış geceleri anlatılan sayısız efsanenin, hurafenin, masal ve halk hikâyelerinin büyüleyici etkisi altında yazmaya başladı.

Yazıp Doğankardeş dergisine gönderdiği ilk şiirlerden sonra, toplumcu çizgide olay öyküleri yazmaya başladı. 1980’den sonra gerçeküstücü öğeler barındıran düşsel öyküler yazdı.

 “Öyküyü, şiirle roman arasında gidip gelen, henüz ayağını yere sağlam basamamış, aslında basmak istemediği için basamamış, deli dolu bir edebi tür olarak” algıladığını söylüyor ve öykünün “Okuyanda şiire, yazanda romana yakın bir tat  bırakır. Ama ne şiirdir ne de romanın küçüğü.” diyordu.

1981 yılında Yaba dergisinin düzenlediği öykü özel sayısına katılan yüz öykücü içinde beş öykücüden biri seçilmişti. Edebiyatçılar Derneği üyesiydi. Dört romanı, üç öykü ve iki anlatı dosyası henüz basılmadı.

 

ESERLERİ (Öykü):

Mavi Devler (1983), Tozların Dansı (1990), Kara Önlüklü Sevgili (1996).

 

KAYNAKÇA: Özgen Seçkin / İzzet Kılıçlı’yı Özleyeceğiz – Ali Turan / İzzet Kılıçlı’nın Ardından (Damar, Ekim 1998), İzzet Kılıçlı / Öykü Anlatmak (Damar, Kasım 1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2009).

 

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör