Nursel Duruel

Öykü Yazarı

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü

Hikâyeci. 1941, Şarkikaraağaç / Isparta doğumlu. İstanbul Kız Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü (1966) mezunu. TRT İstanbul Radyosunda prodüktör olarak (1965-85) ve reklam sektöründe çalıştı. Geyikler, Annem ve Almanya adlı hikâye kitabıyla 1981 Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri Yarışmasında hikâye dalı birinciliği ve 1983 Sait Faik Hikâye Armağanını, Burgaç adlı hikâyesiyle hikâye dalında 1990 Yunus Nadi Armağanını kazandı.

“Nursel Duruel’in, Geyikler, Annem ve Almanya’dan Yazılı Kaya’ya, öykülerinin kadın kahramanları, bir öykü kişisinin söylediği gibi, hem bireysel anlamda hem de toplumsal anlamda, dünden bugüne beslendikleri damarların tıkandığının, kendilerinden yemeye başladıklarının, biriktirdiklerinden harcadıklarının farkındadırlar ve bunun çıkış yollarını ararlar kurgulanan hayatları boyunca.

“Nursel Duruel’in öyküleri için sonuç olarak, Ömer Lekesiz’in şu yargısını yinelemenin yeterli olacağını düşünüyorum; ‘Öyküyü imrenilesi bir estetik çerçeveye oturtuyor Nursel Duruel.” (Hüseyin Su)

 “Nursel Duruel’in öyküleri, kadınların çok belirgin değişikliklere uğradıkları, düşüncelerini, hayattaki duruşlarını, kararlarını değiştirdikleri, koşulları zorladıkları öyküler. (…) Öykü kişilerinin gücü de, onlar için kurulan dünyanın inandırıcılığını güçlendiren bir diğer neden yüzünden, yazarın en zor olanı yapmaya çalışması, içine en az erkek sesi karışmış kadın sesini bize duyurabilmesi yüzünden geliyor.” (Zehra Başar)

“Geyikler, Annem ve Almanya, esnek, çoğul anlamlara, çağrışımlara, sezgilere, belirtilere açık bir dille yazılmış ve gerçeklik duygusunun kuru, bağıran bir dille, yani varolan gerçekliği aynen aktarmakla yaratılamayacağını, ancak dil duygusuyla yaratılabileceğini örnekleyen bir kitap.” (İnan Çetin)

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Geyikler, Annem ve Almanya (1982, ikinci bas. 2003), Yazılı Kaya (1992).

İNCELEME: Cemal Süreya, Şairin Hayatı Şiire Dahil (1995), Güvercin Curnatası (Cemal Süreya ile konuşmalar, 1997).

HAKKINDA: Can Kurultay / Çağdaş Türk Edebiyatında Kadın Yazarlar (1993), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Ömer Lekesiz / Yeni Türk Edebiyatında Öykü (C. 5, 2001), Zehra Başar / Babil Kulesi (kitap-lık 73 eki, Haziran 2004), İnan Çetin / Nursel Duruel (Varlık Kitap, Şubat 2004), Hüseyin Su / İnatçı Su Damlası’nın Öyküleri - Ömer Erdem / Nursel Duruel ile Konuşma - Alim Kahraman / Nursel Duruel’in Öykü Dünyası (Kaşgar, Ocak-Şubat 2004), Sibel Ercan / Nursel Duruel’in “Nereye” Öyküsünde Karşıtlık İlişkileri: Göstergebilimsel Bir Çözümleme Denemesi (Kaşgar, 37-38, 2004).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör