Hayati Otyakmaz

Çocuk Edebiyatı Yazarı, Araştırmacı, Şair

Doğum
15 Eylül, 1961
Eğitim
Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Mehmet Emirgil, Mehmet Cihangir

 Şair, araştırmacı, çocuk edebiyatçısı. 15 Eylül 1961, Sarıkaya / Yozgat doğumlu. Mehmet Emirgil ve Mehmet Cihangir adlarını da kullandı. İlkokulun ilk üç sınıfını Hasbek nahiyesinde, diğer sınıfları ve ortaokulu Sarıkaya’da okudu. Yozgat İmam Hatip Lisesini (1979) bitirdi. Kısa bir süre Ankara’nın Ayaş ilçesi Sinanlı kasabasında imam-hatiplik görevinde bulundu. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1984) mezunu. Mezun olduğu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatında memur olarak çalışmaya başladı. Devlet Lisan Okulunda Arapça kursuna devam etti. 1991-97 yıllarında Frankfurt T.C. Başkonsolosluğu nezdinde din görevlisi olarak çalıştı. Çalışmalarını Diyanet İşleri Başkanlığı Dinî Yayınlar Dairesinde sürdürdü. 1997 yılından sonra Diyanet Çocuk dergisinin editörlüğünü yaptı.

İlk yazıları Mevlâna Takvimi’nde çıkmıştı (1983). Diğer ürünleri Diyanet, Diyanet Çocuk, Diyanet Avrupa, Diyanet İlmî, Hakses, Beklenen Kıvılcım, Gençlik, Yeni Kervan, Kümbet, Anayurt gazetesi, Ayyıldız, Yeni Şafak, Akit, Anadolu’da Vakit, Yozgat İleri, Van İki Nisan, Selâm (Hollanda), Balkan (Bulgaristan), Balkanların Sesi, Karınca, Karınca Kardeş, Çınar, Anadolu Çınar, Şeker Çocuk, Gülpınar, Somuncu Baba, Odak, Evlâd-ı Fâtihan, Redif, Fidan, Durak, Bizim Kinder (Almanya), Şafak (Danimarka), İmam Hatipli Nesil, Alp Arslan (Almanya), Keçiören, SHÇEK Çocuk, Anasam Edebiyat, Diyanet Avrasya, Diyanet Avrasya Çocuk, Aruz Edebiyat, Alternatif Sanat, Dönemeç, İnsan ve Çevre, Güneysu, Yuvamız, Anadolu, Belde, Gündüz, Başkent, Bizim Çocuk (Batı Trakya), Bizim Sesimiz (Kastamonu) gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Çocuklara yönelik olarak yazdığı dinî, millî, tarihî, ahlâkî yazı ve şiirleri; ayrıca çocuk dergiciliğindeki başarısından dolayı Yeni Kervan dergisince 1999’da Yılın Çocuk Dergicisi ödülüne lâyık görüldü. Çocuk Edebiyatçıları ve Sanatçıları Birliğince verilen 2001 Yılı Çocuk Dergisi ödülünü yaptığı çalışmalarla Diyanet Çocuk dergisine kazandırdı. Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM, Çocuk Edebiyatçıları Birliği üyesidir.

 ESERLERİ:

 FİKİR-ARAŞTIRMA: Tesettür ve Haya (1987), Cihadın Mânâsı ve Fazileti (1989), Hz. Resulullah Kimdir? (1989), Ölüm ve Hayatın Mânâsı (1991).

ÇİZGİ ROMAN: Ak Sakallı Kahraman (1996), İpek Tüccarları (1996), Varaka’nın Müjdesi (1996), Yunus’un Çiçeği (1996), Tıraş Edilen Sakal, İpek Tüccarları.

ÇOCUK HİKÂYESİ: Kefensiz Gömülenler (1998), Allah’ı Arayan Çocuk (1998).

ÇOCUK ŞİİRİ: Gökyüzü Olun Çocuklar (2000).

ŞİİR ANTOLOJİSİ: Yıllar Sonra Bir Gün (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör