Hayati Beşirli

Sosyolog, Akademisyen, Araştırmacı, Yazar

Doğum
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Sosyolog, araştırmacı yazar, akademisyen. 1974, Samsun / Terme / Yukarı Söğütlü Köyü doğumlu.  Yukarı Söğütlü İlkokulu’nu, Terme Ortaokulu’nu (1986), Terme Lisesi’ni (1989) bitirdi. 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. HÜ Edebiyat Fakültesi’nde “Türkiye’de 1960–1971 Döneminde Gençlik Hareketleri” (1998) tez çalışması ile yüksek lisansını, aynı yerde “Üniversite Öğrencilerinin Siyasal Tutumları ve Bu Tutumları Etkileyen Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Süreçler” (2003) tez çalışmasıyla doktorasını tamamladı. 1997’den itibaren HÜ Edebiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi, 2006 yılına kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı. Aynı yıl Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent, 2008’de aynı yerde doçent oldu.  2009 yılından itibaren Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve 2010’dan itibaren de bölüm başkanı olarak çalıştı.

Doç. Dr. Hayati Beşirli, yurtiçinde ve yurtdışında Türkoloji, sosyal bilimler, kültürel değişim, kültürler arası etkileşim, küreselleşme, yerelleşme ve bölgesel bütünleşme, etnik gruplar gibi alanlarda yapılan kongre ve sempozyumlara katılarak bildiriler sundu. “Türkiye’de Uyuşturucu Madde Kullanan Gençlerin Sosyo-Kültürel Özellikleri ve Uyuşturucu Madde Kullanımına Neden Olan Yapısal Unsurlar” konulu “Bilimsel Araştırmalar Birimi Projesi” (2007) ve “Avrupa’da Üçüncü Kuşak Öğrencilerin Türk Kültürü ile Bütünleşmeleri”(2007) gibi önemli araştırmalarda görev aldı.

   Doç. Beşirli; Milli Folklor Dergisi, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Türk Yurdu, Sosyoloji Yazıları, Kök Araştırmalar, Folklor/Edebiyat gibi hakemli dergilerde makaleleri yayımladı. “Anadolu’da Yörükler/Tarihi ve Sosyolojik İncelemeler” (İ. Erdal ile, Ankara 2007) ve “Osmanlıdan Cumhuriyet’e Yörükler ve Türkmenler”(İ. Erdal ile, Ankara 2008) gibi kitapların editörlüğünü yaptı. 

Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü ile Sosyoloji Derneği üyesi olan ve “Türk Cumhuriyetleri Öğrencilerinin Türk Dünyasına Bakışları” adlı çalışmasıyla Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından “Türk Dünyası Hizmet Ödülü” ile onurlandırılan Doç. Dr. Hayati Beşirli, evli ve bir çocuk babasıdır.

ESERLERİ: 

Türk Cumhuriyetleri Öğrencilerinin Türk Dünyasına Bakışları (T. Dursun ile, Ankara 2004), Türkiye’ye Yüksek Öğrenim Görmeye Gelen Yabancı Uyruklu Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma (2011).

KAYNAK: İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2009, 2015), Ahmet Sezgin / Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi (Samsun, 2012).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör