Necdet Çağıl

Tefsirci

Doğum
Eğitim
Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi

İlahiyatçı, akademisyen, tefsir profesörü. 1956, Erzurum doğumlu. İlkokulu bitirdikten sonra (1967) mahallenin imamı Müderris Recep Akçay Hocaefendi’nin yanında hafızlığını ikmal etti ve bazı medrese dersleri aldı. Daha sonra İstanbul’a gidip Kadıköy İskele Camii Kur’an kursuna kaydını yaptırdı ve burada İbrahim Kaşmer Hocaefendi'den bir yıl süreyle talim ve makam dersleri aldı. 

Aynı yıl, Kadıköy Osmanağa Camiinde, Ali Üsküdâri Hocaefendi’nin başkanlığında düzenlenen hafızlık törenine katılıp diploma aldı (1971). Daha sonra İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesine kaydını yaptırıp buradan mezun oldu (1978).

On yıl süre ile memleketin muhtelif yerlerinde imamlık görevi yaptı. 1992’de Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini bitirdi. Kıraât bilimi dalında asistan olarak göreve başladı (1993). “Basra İmamlarının Kıraatleri ve Hüccetleri” teziyle yüksek lisansını tamamladı (1995). Doktorasını Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Kur’an Belagati ve Fonetiği Yönünden Kıraatler” teziyle tamamladı (2002). Aynı yerde Doçent ve Profesör oldu.

Makaleleri Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, EKEV Akademi Dergisi, Marife, Sesleniş dergilerinde yayımlandı.

ESERLERİ:

Araştırma: Kırâatların Tasnifi ve Tarihi Seyr-i İlâhi Kelam’ın Tabiatı (2003).

Çeviri:  Esbâbü’n-Nüzül (el-Va-hidi’den, Necati Tetik ile, 1995).

KAYNAKÇA: Prof. Dr. Yakup Çiçek-Bünyamin Açıkalın / Türkiye İlâhiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Biyografileri (2000), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör