Muharrem Erim

Hayırsever, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
16 Eylül, 2007
-
Eğitim
Çukurova Üniversitesi

İşadamı, hayırsever (D. 1968, Diyarbakır – Ö. 16 Eylül 2007). Adına bir müze evin hizmete sunulduğu Muharrem Erim, ilk ve orta öğrenimini Mersin’de, yüksek öğrenimini Çukurova Üniversitesinde tamamladı. Aile şirketi Tuba İnşaat bünyesinde, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde Kale, Cami, Külliye ve Ören yerlerinin restorasyon proje ve uygulamalarını yaptı. Evli ve 3 çocuk babası idi. 16 Eylül 2007 tarihinde genç yaşta trafik kazasında vefat etmiş, ailesi onun anısına "Muharrem Erim Diyarbakır Evi"ni şehrin kültür hayatına bir hizmet olarak sunmuştur.

Diyarbakır'ın gezip görülmeye değer mekânlarından biri olan Muharrem Erim Diyarbakır Evi'nde, Diyarbakır ev mimarisi birçok özelliğiyle gözlenebildiği gibi, bu mekânda oluşturulan bölümlerdeki kitap, fotoğraf vd. arşiv dökümanlardan, Diyarbakır ünlüleri hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.

Diyarbakır Cevat Paşa Mahallesi Kozlu No: 15 adresindeki  “Muharrem Erim Diyarbakır Evi”, neredeyse150 yıllık bir sivil mimari örneğidir. Projeleri Y. Mimar Kemal Nalbant tarafından çizilen yapının, restorasyon uygulaması Tuba İnşaat Ltd.Şti. tarafından  yapılarak  Diyarbakır’ın  kültür ve sanat yaşamına kazandırılmıştır.

 “Diyarbakır Evleriadlı eserinde Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer, bu yapıyla ilgili olarak şunları söyler: “… son dönem Osmanlı özelliği taşır. Konutun servis kapısına gerek duyulmasının, bu evin zengin (eşraf evi) bir aileye ait olduğu, özenildiği, ancak el değiştirdikçe zevk ve kültür düzeyinin azaldığı görülmektedir. Yine de 1. derece korunması gereken bir konut olduğunu belirtmeliyiz.”

20 yüzyılın ikinci yarısında bütün kentlerimizde görülen hızlı değişimden Diyarbakır’da etkilenmiş ve günümüze bu geleneksel sivil mimari örneklerden çok azı kalmıştır. Muharrem Erim Diyarbakır Evi geleneksel mimarisi,  İhtisas Kitaplığı ve Diyarbakır’ın Yetiştirdiği Şahsiyetlerin tanıtıldığı Müze Ev olarak, kent tarihinin araştırılmasına sunacağı katkılarla, kültüre ve tarihe olan ilgisiyle tanınan Diyarbakır’ın kültürel yaşamında önemli bir merkez olma yolundadır. 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör