Hatip Dicle

İnşaat Mühendisi, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
Diğer İsimler
Mehmet Hatip Dicle

İnşaat mühendisi, siyaset adamı. 1955 yılında Diyarbakır’da doğdu. Tam adı Mehmet Hatip Dicle’dir. Babası Emin Bey, annesi Mübeccel Hanımdır. 1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 1970’li yıllarda Devrimci Doğu Kültür Derneği (DDKD)’nde çalıştı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Koordinasyon Kurulu Üyeliği ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Sekreterliği görevleri üstlendi. Karayolları Genel Müdürlüğü Diyarbakır, Van, Kayseri ve Ankara Bölge Müdürlüklerinde bulundu; Şantiye Kontrol Şefliği, İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Proje Vize Mühendisliği, Silvan Sanayi Sitesi Kontrol Mühendisliği, Bayramoğlu Yapı Kooperatifi Şantiye Şefliği, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanlığı ve Genel Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Hatip Dicle 1984 yılında gözaltına alındı. Daha sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) – Halkın Emeği Partisi (HEP) seçim ittifakıyla (XIX. Dönem, 20 Ekim 1991 - 24 Aralık 1995) Diyarbakır Milletvekili seçildi. 12 Aralık 1993 tarihinde Demokrasi Partisi (DEP) Genel Başkanlığına seçildi. 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafında milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Aynı gün, Orhan Doğan ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alındı. 30 Haziran 1994 tarihinde milletvekilliği sona ermiştir.

Dokunulmazlığının kaldırılmasına dayanak olarak, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı tarafından hazırlanan iddianamede “vatan hainliği” gösterildi. Yargılanarak hapis cezası aldı ve 10 yıl cezaevinde yattı. Tekrar yargılanarak 2004 yılında serbest kaldı. Tahliye olduktan sonra da siyasi çalışmalarını sürdürdü. Diğer milletvekili arkadaşları, Kürt siyasetçileri ve aydınlarla birlikte Demokratik Toplum Hareketi’nin kuruluşunda yer aldı. Bu hareket bir süre sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP)’ne dönüştü. Siyasi yasaklı olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği düşürüldü.

Hatip Dicle siyasi çalışmalarına devam ederek, Demokratik Toplum Kongresi’nin kurulmasına öncülük etti ve bu kongrenin eşbaşkanlığı ile sözcülüğü görevini üstlendi. Nisan 2010 ayında gerçekleşen bir operasyonla PKK terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’nde Diyarbakır’dan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) desteği ile ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi. Ancak kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu kararıyla milletvekilliği düşürüldü.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) .

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör