Hatice Yaprak Civelek

Sosyolog, Akademisyen

Doğum
-
Eğitim
Selçuk Üniversitesi Sosyoloji

Sosyolog, Demograf, Akademisyen. 10 Ekim 1972, Diyarbakır doğumlu. Babası cumhuriyet savcısı olduğundan ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini Güneydoğu’dan başlayarak, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde çeşitli yerlerde okuyarak tamamladı. İskenderun Lisesi’ni bitirdi ve Selçuk Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu. Yüksek Lisans programını Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde,“Türkiye’de Hukuk Problemleri(Judicial Problems in Turkey-1999) başlıklı tezi ile tamamladı (1999). Yüksek Lisans programı sürecinde iki yıl Devlet İstatistik Enstitüsü’nde (bugünkü adı ile Türkiye İstatistik Kurumu) sözleşmeli olarak çalıştı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde doktora eğitimine başladığı ilk dönemde (2001) Türkiye’nin demograf eğitimi sorumluluğunu ve ülke çapında nüfus çalışmalarının yükünü taşıyan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nde Demografi eğitimi almak ve çalışmak üzere hem ODTÜ’den hem de Devlet İstatistik Enstitüsü’nden ayrıldı. Ekonomik ve Sosyal Demografi doktorası ile birlikte Araştırma Görevliliği ile birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde projelerde kontrolörlük ve koordinatörlük yaptı. Doktora tezini Türkiye Bilimler Akademisi ve Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin işbirliği içinde verdiği bursu kazanarak Sofya’ya gitti. Geçiş sonrası Bulgaristan’da aile formasyonunu inceleyen “Social and Demographic Determinants of Family Formation in Post-Transition Bulgaria” başlıklı doktora tezi ile doktorasını tamamladı. Tez döneminde Türkiye’ deki Ulusal Anne Ölümleri Araştırması ve Türkiye Göç ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması’ndaki bölge koordinatörlüğü görevlerini de üstlenmişti.

H. Yaprak Civelek, 2006 yılında Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde Demografi, Sağlık Antropolojisi ve Araştırma Yöntemleri derslerini verdikten sonra 2012 yılında İstanbul Arel Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanlığı yaptı. 2017 yılında Doçent oldu. Bu üniversitede halen öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Sağlık için Sosyal Bilimler Derneği Yönetim Kurulu’nda görev alan Civelek, dernek çatısı altında, çeşitli üniversitelerdeki tıp ve sağlık çalışanlarına Niteliksel Araştırma Yöntemleri kurslarında dersler vermektedir. Metodoloji, demografi, etnisite ve kimlik, uluslararası göç ve göçmen entegrasyon süreçleri çalıştığı ve eğitim verdiği temel alanlardır.

 

KAYNAKÇA: Özgeçmiş - Hatice Yaprak Civelek (arel.edu.tr, erişim 10.10.2016), Özgeçmiş - Hatice Yaprak Civelek (docplayer.biz.tr/, erişim 10.10.2016).

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör