Ozan Zebunî

Halk Ozanı

Doğum
01 Mart, 1929
Burç
Diğer İsimler
Ali Fazıl Bozdağ, Ozan Zebunî

Halk ozanı.1 Mart 1929, Hacıbektaş / Nevşehir doğumlu. Asıl adı Ali Fazıl Bozdağ’dır. Eserlerinde Ozan Zebunî mahlasını kullandı. Küçük Hoca namıyla tanınan babası İbrahim Güvençoğlu, Malatya’nın Hekimhan ilçesi Güvenç köyünden; aile kökeni itibariyle Hacıbektaş tekkesinde kabri bulunan Güvenç (Genç) Abdal ile onun torunları olan ve Hekimhan’ın Güvenç köyünde türbesi bulunan ünlü ozan Sadık Baba’nın soyundan gelmektedir. Ortaokulu bitirdikten sonra 1958 yılında PTT’de memur olarak çalışmaya başladı. 1982’de emekli oldu.  1968 yılından itibaren Ankara’da ikamet eden Ozan Zebuni, Makbule hanımla evli; İbrahim, Ferzan, Mihriban, Türkan ve Bahri adlarında beş çocuk babası; Ozanlar Birliği (başkan), Ozanlar Vakfı, Alternatif Sanat Dergisi, Hacı Bektaş Derneği ve İLESAM üyesidir.

Küçük yaşlarda yazdığı şiirlerini bir defterde topladı, askerlik dönüşünden sonra bazı meslek uğraşları olsa da şiir, edebiyat ve tiyatroya ağırlık verdi. Yazdığı Selim Efe isimli tiyatro eserinde başrol aldı, yörede birkaç kez oynanan oyun büyük beğeni kazandı. Yayınlanmış üç kitabının dışında TRT’nin yaptığı kaset (Kime Ne Demiş, 2003) ve diğeri kendi yapımı (Ozan Zebuni Şiirleri, 2007) adlarında iki kasedi bulunmaktadır. Şiirleri altı antoloji ile çok sayıda gazete ve dergide yayınlandı; kurucusu olduğu Ozanlar Birliği (1985’e kadar başkan) gibi çeşitli ozan derneklerinde üyelik ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Birkaç kez yurt dışına çıkarak, Avrupanın çeşitli şehirlerinde radyo, etkinlik, gece programlarına; ayrıca Kırşehir televizyonunun programları ve birçok ozanlar arası etkinliğe katılmıştır.

ESERLERİ:

Gönül Gülleri – Gönülden Gelenler (1953), Gönül Bahçesinin Gülleri (1994), Üç Alevi Ozanı (yay. haz. Halise Tabanoğlu, 1997).

HAKKKINDA: Halise Tabanoğlu / Üç Alevi Ozanı (1997).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör