Nurettin Ersin

Orgeneral, Genelkurmay Başkanı, Asker

Doğum
Ölüm
03 Ekim, 2005
Eğitim
Kara Harp Okulu

Asker, Orgeneral, 18. Genelkurmay Başkanı (D. 1918, Gelibolu / Çanakkale – Ö. 3 Ekim 2005, Ankara).1937 yılında Kara Harp Okulundan, 1938 yılında Piyade Okulundan mezun olarak; 1946 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Takım Komutanlığı yaptı. 1948 yılında Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; Batarya Komutanlığı, Genelkurmay Talim Araştırma Kurulunda Proje Subaylığı, 7'nci Kolordu Harekât Eğitim ve İstihbarat Şube Müdürlüğü, İran'da Türk Askerî Müşavirliği, 5'inci Kolordu Kurmay Başkanlığı, 61'inci Tümen Komutan Yardımcılığı ve 3'üncü Ordu Lojistik Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1963 yılında Tuğgeneralliğe terfi ile 3'üncü Ordu Kurmay Yarbaşkanlığı, 66'ncı Tümen Komutan Yardımcılığı ve Vekilliği, Genelkurmay Etüt ve İnceleme Heyeti Üyeliği, MİT Müsteşar Yardımcılığı yaptı. 1966 yılında Tümgeneralliğe terfi ile MİT Müsteşar Yardımcılığı, 4. Piyade Tümen Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1970 yılında Korgeneralliğe terfi ile Batı Menzil Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı, 6. Kolordu Komutanlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1974 yılında Orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesinde Yüksek Askerî Şûra Üyeliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, 1'inci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı, 12 Eylül 1980 Harekâtı'ndan sonra aynı zamanda Millî Güvenlik Konseyi Üyeliği görevini de yürüttü. 1 Temmuz 1983 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atanarak Millî Güvenlik Konseyi Üyeliği görevine de devam etti. 6 Aralık 1983 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu.

Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılmış olan Orgeneral Ersin; TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Altın Şeref Madalyası, TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Pakistan Liyakat Madalyası ve Güney Kore Cumhuriyeti Liyakat Madalyası sahibidir. Perihan Ersin ile evliliğinden iki çocuğu vardır. 3 Ekim 2005 tarihinde Ankara'da vefat etmiş, Cebeci Askerî Şehitliği'nde toprağa verilmiştir.

KAYNAK: Nurettin Ersin (www.tsk.tr, 28.7.2015).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör