Nurettin Dilek

Belediye Başkanı, Mühendis, Mühendis, Ziraat Mühendisi, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
16 Nisan, 2020
Eğitim
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Ziraat yüksek mühendisi, iş ve siyaset adamı,  eski Diyarbakır Belediye Başkanı, XVIII. ve XXI. Dönem Diyarbakır Milletvekili (D. 1952, Diyarbakır – Ö. 16 Nisan 2020, Diyarbakır). Ali Bey ile Suret Hanımın oğludur. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirerek ziraat yüksek mühendisi oldu. Diyarbakır Teknik Ziraat Müdürlüğü’nde mühendislik, özel sektörde yöneticilik, Diyarbakır Belediye Başkanlığı, Diyarbakır Spor Kulübü Başkanlığı, Diyarbakır Kooperatifler Birliği Başkanlığı, Türk Belediyecilik Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.  

DİTAV kurucularından da olan Nurettin Dilek, daha sonra siyasete girerek, TBMM XVIII. Dönen (29 Kasım 1987 - 20 Ekim 1991) Genel seçimlerinde Anavatan Partisi (ANAP) listesinden Diyarbakır milletvekili seçilerek yasama görevi yaptı. XXI. Dönemde de (18 Nisan 1999 - 3 Kasım 2002) yine aynı partiden Diyarbakır Milletvekili seçildi. 

 

Vefatı:

 

Nurettin Dilek, 16 Nisan 2020 günü Diyarbakır’da hayatını kaybetti, aynı gün Diyarbakır'ın Sur ilçesi Pınardüzü Mahallesi Camisi'nde ikindi namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Pınardüzü Mahallesi'nde toprağa verildi.

Nurettin Dilek, evli ve biri Beran Dilek olmak üzere üç çocuk babasıydı, Almanca bilmekteydi.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013), Eski Diyarbakır Milletvekili Nurettin Dilek vefat etti (haberturk.com, 16.04.2020), Eski Diyarbakır Milletvekili Nurettin Dilek vefat etti (yeniakit.com.tr, 16.04.2020), Eski Diyarbakır Milletvekili Nurettin Dilek vefat etti (sondakika.com, 16.04.2020).

 

NURETTİN DİLEK ÇOK ŞEY YAPTI

Diyarbakır'ın Fiskaya semtinde 1970 yılında doğup 22 yaşına (1992 yılı) kadar da orada büyüdüm. Üniversite köprüsü için evimiz istimlak edilip yıkılınca ayrılmak zorunda kaldık.

1984 yılına kadar Fiskaya yaz aylarında toz ve kış aylarında da hep çamur içindeydi.

1984 yılında yapılan yerel seçimlerde Diyarbakır Belediye Başkanı ANAVATAN Partisinden Nureddin DİLEK oldu.

Bir gün bir baktık ki Fiskayasında Cadde ve Sokak aralarındaki toprağın üzerine beton dökülüyor. Çok dik olan sokaklarda da betonlardan merdivenler yapılmış ve halkın yaşamı sadece bir beton ile bile oldukça rahatlamıştı.

Bu betonlar sayesinde Annelerimizin temizlemekten adeta imanlarının gevrediği o tozlu/çamurlu sokaklar ve caddeler artık daha rahat, daha güzel temizlenebilecekti.

Diyarbakır'ın Altyapı çalışmaları da yine facia denebilecek boyutlardaydı. Şehrimizin gelişen ve büyüyen ihtiyaçlarına karşın altyapı çok kötü idi.

İktidardaki partinin Belediye Başkanı olmasının da verdiği bir özgüvenle Nureddin DİLEK şehrimizin o altyapısı içinde güzel çalışmalar yaptı.

1987 yılına kadar Belediye Başkanı olarak bana göre güzel çalışmalar yürüttü.

1987 yılında Belediye Başkanlığını bırakıp Milletvekilliği için aday olması bana göre bir hata idi. Bence başarılı bir başkan olarak bir kaç seçim daha Başkanlığı yürütmeli ve Diyarbakır'a çok daha fazla hizmet etmeliydi. Merkezi Hükümetle olan sıcak diyaloğu hizmetin Diyarbakır’a aktarılmasında çok etkili olabilirdi. Ankara, Kayseri, Konya, Isparta gibi şehirlerdeki başarılı altyapı ve Kent hizmetlerinin gelişmişliğine baktığınızda birkaç dönem AYNI BAŞARILI isimlerin başkanlık yapmasının önemini daha iyi anlarsınız.

Şehrini artık iyice tanıyan ve sorunlarına çok daha fazla hakim olanların yönettiği Belediyeler halkına çok daha güzel hizmetler yapabilmektedir. Elbetteki iyi hizmet etmeyenlerinde değiştirilmesi gerekir. Ben başarılı hizmetler yürüten Başkanlar için bunu söylüyorum.

Belediye Başkanlığı görevini sürdürürken aynı zamanda Diyarbakırspor’un Başkanlığını da üstlenen Nurettin DİLEK, 1985-86 sezonunda Diyarbakırspor'u şampiyon yaparak Süper Lige çıkarıp, Diyarbakırspor’a altyapı anlamında da tesisler kazandırdı.

1987 ve 1999 yıllarında yapılan Milletvekili seçimlerinde ANAP’tan 2 kez Diyarbakır milletvekili seçildi.

Bugün Nurettin DİLEK’in vefat haberini aldığımda bendeki oluşan duygular bunlardı. Fiskaya gibi bir varoşta yaşayan benim gibiler açısından Nurettin DİLEK bu memlekete ÇOK ŞEY YAPTI.

Allah amellerine göre mükafatını versin inşallah…

NOT : Nurettin DİLEK ile aynı soyadına sahibiz ancak akraba falan değiliz. Sadece soyadı benzerliğimiz var.

KAYNAK: Zeki Dilek (Facebook paylaşımı, 16.04.2020).

Yazar: Zeki Dilek
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör