Oya Uysal

Şair

Doğum
24 Mayıs, 1952
Eğitim
Mecidiyeköy Lisesi
Burç

Şair. 24 Mayıs 1952, İstanbul doğumlu. Mecidiyeköy Lisesi (1971) mezunu. Yapı ve Kredi Bankasının Şişli Şubesinde memur ve kambiyo şefi (1972-92) olarak çalışarak emekliye ayrıldı. Bilim ve Sanat Kültür Hizmetleri AŞ (BİLSAK)’nin kurucu üyesidir.  Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü.

İlk şiiri, Sesimiz (1972) dergisinde çıkmıştı. Varlık, Yazko, Edebiyat, Gösteri, Yeni Biçem, Düşler, Türk Dili, Adam Sanat, Yaşam İçin Şiir, Ankara Sanat, Hisar gibi çok sayıda dergide yayımladığı şiirleriyle tanındı. 1972 Çağdaş Genç Şairler ve Şiirleri Antolojisi ikincilik, 1973 Sesimiz dergisi şiir yarışması birincilik, 1974 İstanbul Radyosu Moral Reklam Organizasyon 50. Yıl Şiir Yarışması birincilik ödüllerini aldı. Uçuruma Düşen Nehir ile 1997 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülünü,  Mevsimini Kaybetmiş Rüzgar ile 1999 Cemal Süreya Şiir Ödülünü kazandı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği ile Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı üyesidir.

Hayatın ve rüzgârın ‘ucu uçurum olan sokak’ta yaşandığı şiirler... Ve ‘bir sokaktan ötekine taşırken kırık dökük hayatını’, ‘sırlarını rüzgâra açan’ şiirler... Şiirin sırrı budur elbet...” (Hilmi Yavuz)

“Oya’nın şiirinde öncelikle altının çizilmesi gereken, insanın içini burkan, allak bullak eden yoğun bir hüzün ve acı var. Hüzünle yoğrulmuş nefis bir lirizm. ‘Kenarına iliştiği hayat kırmıştır onu, kırma hakkını onun üzerinde kullanan birileri ve teselli aradıkları bir de.’ Kırık bir hayatın, kırık bir aşkın şiirleridir bunlar. Yalnız ve mutsuz bir kadının yoğun hüznüdür dizelerden yansıyan. Ve o, şiirimizin lirik prensesidir. İmge ve lirizm onun şiirinin belirgin göstergeleri. Oya, yeni şiirlerini merak ettiriyor okuruna.” (Bedrettin Aykın)

ESERLERİ (Şiir):

İkili Düşünceler (1972), Büyük Düşlerin Türküsü (1974), Savaş Çocukları (1976), Elim Sende Ayışığı (1994), Yıldız Kokuyordu Gökyüzü (1994), Uçuruma Düşen Nehir (1997, 2. bas, 2002), Mevsimini Kaybetmiş Rüzgâr (2001), Günaydın Sevgili Gece (2003), Kimselerin Akşamı (2008), Uzak Olan Sendin (2012).

KAYNAKÇA: Bedihan Tamsöz / Osmanlıdan Günümüze Kadın Şairler (1994), Bedrettin Aykın / Şiirin Lirik Ozanı Oya Uysal – Uçuruma Düşen Nehir - Osman Serhat Erkekli / Oya Uysal’la İçimizdeki Uçurum Üzerine - Muzaffer Uyguner / Uçurumun Derinliğinden Şiirler (Cumhuriyet Kitap, 16.7.1998), Mevsimini Kaybetmiş Rüzgâr (Cumhuriyet Kitap, 15.2.2001), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

KAÇ ŞEHİR VAR ARANIZDA

Çiseleyen yağmurun altındaki şehre bakıyorsun

yokuşa yaslanmış evin rüzgarın arkadaşı

ama seri bir kenara bırakılmış gibisin sanki

sesinde gözyaşları...

 

- Sevişirken söylenen yalanlar kadar güzel olsa keşke her şey

diyorsun,

 

kül renkli bir gece başlarken sende.

Sonra açıyorsun bütün ışıkları

hayattan caymış kadınların o kasvetli karanlığı

ürkütmesin diye hırpalanmış bir çocuğu.

terk etmek bir tür başkaldırı mı yoksa sende

ama bu yıldız tarlasının altında içinde iyilik kalmış biri var

şiddetle sarılan ve usulca sevişen biri uzaklarda.

 

Sahi! kaç şehir var aranızda?

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör