Muhammed Han Kayani

Gazeteci, Araştırmacı, Yazar

Ölüm
22 Ekim, 2015
Eğitim
Pencap Üniversitesi

Pakistanlı gazeteci ve araştırmacı-yazar (D. 1935, Lilhal köyü / Ravalpindi / Pakistan – Ö. 22 Ekim 2015, İstanbul). İlk, orta ve liseyi Sukho’da İslâmic High School’da tamamlayıp Pencap Üniversitesinden (1951) mezun oldu. Pakistan Deniz Harp Okulunda dört yıl okuduktan sonra telekomünikasyon alanında öğrenim görmek için İngiltere’ye (1960) gitti. Öğreniminin ardından İngiltere’deki elektronik kuruluşlarda test mühendisi olarak çalıştı. İslâmî öğrenci kuruluşlarında görev alıp faaliyetlerine katıldı. İngiltere'de U.K. Islamic Mission'ı kurdu, London Islamic Circle'ın 1962-1964 yıllarında dönem başkanlığını yaptı, 1964-1966 yıllarında, İngiltere ve İrlanda'daki kolej ve üniversitelerde Müslüman Talebe Cemiyetleri Federasyonu'nun başkanlığını yürüttü.

 Londra’da Ummah Cemiyeti’ni kurup (1975) cemiyet adına The Ummah dergisini çıkardı. İngilizce yayımlanan diğer İslâmî dergilerde makale ve şiirleri yer aldı. 1976 yılında Türkiye’ye yerleşerek, 1980 yılına kadar bu dergiyi çıkarmaya devam etti, ayrıca çeşitli kuruluşlarda danışmanlık ve müdürlük yaptı. Türkiye'de IRCICA - Yıldız Sarayı'nda araştırmacı olarak çalışan Kayani, Mevdudi'nin 7 ciltlik Tefhimü'l-Kur'an çevirisinde tercüme kurulu başkanlığı yaptı. Siret Ansiklopedisi'nin danışma kurulu üyeliğini de yürüten Kayani, Milli Gazete, Zaman ve Sağduyu  gazetelerinde dış politika yazıları yayımladı.

Pakistanlı olup ömrünün büyük bölümünü İstanbul’da yaşayan ve çok sayıda Türkçe ve İngilizce kitap yazan Muhammed Han Kayani,  22 Ekim 2015 günü İstanbul’da vefat etti. Kayani'nin cenazesi, Erenköy Zihnipaşa Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Öğle namazını takiben kılınan cenaze namazına, Kayani'nin çocukları, akrabaları, eski bakanlardan İsmail Kahraman, eski milletvekili Nevzat Yalçıntaş ile Pakistan ve Hindistan'dan yazar arkadaşları katıldı.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Şer İttifakı ve Sözcüsünü Arayan Bir Milyar Müslüman, Namaz Nedir?, The Epic of Maarif Nezareti in the Light of Quran, Islamic Perspective of History, Kur’an Işığında İnsanoğlu’nun Serüveni.

ÇEVİRİ: İslâm’ın Temelleri, İslâm, Bir Özgürlük Hikâyesi, İran, Semavî Dinlerde İnanç ve Ameller, Mevdudî’nin Cuma Konuşmaları.

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Muhammed Han Kayani son yolculuğuna uğurlandı (sabah.com.tr, 22.10.2015). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör